Národní archiv vystavuje originální dokumenty z doby Karla IV.

30.10.2016 12:17

Národní archiv se připojil k oslavám 700. výročí narození Karla IV. výstavou s názvem „Archiv České koruny. Listinný poklad Karla IV.“. Od 28. 10. 2016 do 31. 10. 2016 si veřejnost může zdarma prohlédnout originální listiny z doby Karla IV. Většina z vystavených dokumentů dosud nebyla veřejnosti nikdy představena.

Národní archiv vystavuje originální dokumenty z doby Karla IV.
Foto: prague.eu
Popisek: Socha Karla IV. na pražském Křižovnickém náměstí

Při vernisáži připomněl výjimečnost a cennost archiválií náměstek ministra vnitra pro řízení sekce legislativy, práva, archivnictví a správních agend Petr Mlsna: „Výstava je komorní, ale velmi důležitá s ohledem na dokumenty, které pochází z produkce doby Karla IV. Jsou to listiny, které podtrhují význam Karla IV. jako státníka upevňujícího vliv římského krále a pochopitelně i upevňující vliv českých králů. Výjimečná je především listina z 1. září 1347, která uděluje právo pražským arcibiskupům korunovat českého krále a prakticky potvrzuje suverenitu zemí České koruny. Návazně na to, 2. září 1347, se nechal Karel IV. korunovat pražským arcibiskupem Arnoštem z Pardubic na českého krále.“

Návštěvníci výstavy mají jedinečnou možnost prohlédnout si v originálech širší výběr z nejzávažnějších státoprávních listin Karla IV., zajišťujících postavení českého státu v Evropě, zvláště pak ve vztahu ke Svaté říši římské. Vystaveny jsou klíčové dokumenty státnické, politické i diplomatické činnosti Karla IV. jako českého a římského krále a od roku 1355 římského císaře.

Eskorta Policie ČR přivezla již včera do Národního archivu na Chodovci nejcennější archiválie – Karlovu listinu z 1. září 1347 se zlatou pečetí, jíž uděluje pražským arcibiskupům právo pomazat a korunovat české krále, další listinu ze 7. dubna 1348, v níž Karel potvrzuje privilegia udělená českým králům římskými králi a císaři, a také listinu z 9. října 1355, opět se zlatou pečetí, jíž vtělil slezská vévodství, Budyšínsko a Zhořelecko k českému státu – České koruně. Vystaveny jsou i Karlovy smlouvy s francouzským, polským a uherským králem, s rakouskými a bavorskými vévody, k vidění je i listina se soupisem pokladu Svaté říše římské (s relikviemi Kristova utrpení a říšskými korunovačními klenoty), předaného Karlovi IV. dne 12. 3. 1350.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…