Národní divadlo: Slavnostní provedení opery Don Giovanni pod taktovkou Plácida Dominga již tento pátek

25.10.2017 21:42

Přípravy na operní událost letošního podzimu vrcholí: již tento pátek se ve Stavovském divadle odehraje první ze dvou představení opery Don Giovanni pod taktovkou slavného operního pěvce a dirigenta Maestra Plácida Dominga.

Národní divadlo: Slavnostní provedení opery Don Giovanni pod taktovkou Plácida Dominga již tento pátek
Foto: narodni-divadlo.cz
Popisek: Stavovské divadlo

Završí tak několikaleté přípravy projektu, jež má za cíl připomenout 230. výročí světové premiéry této „opery oper“, kterou tehdy na den přesně ve Stavovském divadle dirigoval Wolfgang Amadeus Mozart. Jediná repríza mimořádného uvedení inscenace, jež se připravuje ve spolupráci s Národním divadlem v Praze, se koná na stejném místě tuto neděli.

„Když jsme se tu letos v lednu sešli poprvé, zbývalo na inscenaci ještě hodně práce. Nyní ale nastává ten dlouho očekávaný okamžik, kdy výsledek našeho mnohaletého úsilí konečně představíme veřejnosti, a budeme tak moci společně oslavit toto jedinečné operní výročí. Jsem velmi šťasten, že tomu tak bude právě v Praze, navíc na místě, kde premiéru dirigoval sám její autor,“ svěřuje se Plácido Domingo.

Během tiskové konference představili organizátoři jeden unikátní dokument, o kterém se zatím nemluvilo: podařilo se zajistit originál partitury opery Don Giovanni z roku 1787, ze které dirigoval světovou premiéru přímo Wolfgang Amadeus Mozart. Partituru, ve které se dokonce dochovaly i jeho rukopisné poznámky, laskavě zapůjčila Pražská konzervatoř, v jejímž archívu se tato unikátní památka nachází. Na počest oslav 230. výročí a dvou slavnostních provedení opery se vedení konzervatoře rozhodlo svolit k jejímu exkluzivnímu zapůjčení. Ta bude až do 30. října uložena ve speciální střežené vitríně ve Stavovském divadle.

Inscenaci zaznamenává i Česká televize. Režie se ujal světoznámý režisér Brian Large, který proslul přenosy operních inscenací Metropolitní opery v New Yorku či opery ve Vídni, a který má k české hudbě velmi úzký vztah: nedávno například za svou celoživotní práci získal Medaili Nadace Bohuslava Martinů.

Česká televize také produkuje dokument režiséra Martina Kubaly, který vzniká ve spolupráci s tvůrčí skupinou Vítězslava Sýkory. Ten se zaměří jak na pobyt této legendy operního nebe v Praze, tak i na význam celého projektu v kontextu kulturního odkazu Wolfganga Amadea Mozarta.

Wolfgang Amadeus Mozart: DON GIOVANNI
27. a 29. října 2017 | 19.00
Stavovské divadlo, Praha
Dirigent: Plácido Domingo

Simone Alberghini (Don Giovanni)
Jan Šťáva (Komtur)
Adrian Sampetrean (Leporello)
Irina Lungu (Donna Anna)
Kateřina Kněžíková (Donna Elvira)
Julia Novikova (Zerlina)
Dmitry Korchak (Don Ottavio)
Jiří Brückler (Masetto)

Režie: Jiří Nekvasil
Scéna: Josef Svoboda
Kostýmy: Theodor Pištěk
Orchestr Národního divadla
Sbor Národního divadla

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…