Národní divadlo: Zprávy ze Sýrie - diskuse s novinářkou a fotografkou Lenkou Klicperovou

21.10.2019 16:34

Turecká armáda zaútočila 9. října 2019 v severovýchodní Sýrii. Konflikt Turecka a Kurdů má zatím desítky civilních obětí, mezi nimiž jsou i děti. Na tureckou ofenzivu proti Kurdům na severu Sýrie zareagovaly některé evropské země zákazem vývozu zbraní do Turecka, mezi ně patří i Česká republika.

Národní divadlo: Zprávy ze Sýrie - diskuse s novinářkou a fotografkou Lenkou Klicperovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Národního divadla

 Syrští Kurdové, kterých jsou asi dva miliony (tedy deset procent z téměř 20 milionů obyvatel Sýrie), po desetiletí zažívali diskriminaci i ze strany vládnoucího syrského režimu, který odmítal jejich snahy na uznání kulturních a politických práv.

Měli bychom se zajímat o to, co se právě teď v severovýchodní Sýrii děje? Reflexi a vhled do situace nabídne česká novinářka a fotografka Lenka Klicperová, která s kolegyní Markétou Kutilovou mapovala tureckou ofenzívu v Sýrii přímo na místě. Rozhovor oběma Češkám poskytla i matka brutálně zavražděné političky Hevrin Chalafové.

Sama Klicperová popisuje, že šlo o cestu, která otřásla jejím životem. „Nikdy jsme nezažily takovou koncentraci utrpení a beznaděje jako nyní v kurdské Rojavě. A to jsme už obě zažily ledacos. Dívat se do tváře všem těm truchlícím, těm, co se na vás koukají a ptají se proč...“

Diskuse proběhne v češtině, bude streamovaná na Facebook, dotazy je možné klást on-line.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…