Národní divadlo připomene Bohumila Hrabala operou Don Hrabal a výstavou Hrabalova galaxie

24.01.2019 8:10

Operu Don Hrabal Národní divadlo poprvé uvedlo v roce 2017, kdy si literární svět připomínal 20 let od úmrtí Bohumila Hrabala.

Národní divadlo připomene Bohumila Hrabala operou Don Hrabal a výstavou Hrabalova galaxie
Foto: Národní divadlo
Popisek: Národní divadlo

Autorský počin renomovaného českého skladatele Miloše Orsona Štědroně, v němž se vyznal z celoživotní lásky ke slavnému spisovateli, zaznamenal velmi příznivé ohlasy. Mimořádně koncentrovaný zážitek nabídne divákům Národní divadlo 7. února, kdy se ve 20:00 Don Hrabal v bravurním podání Romana Janála vrátí na jeviště a v 18:00 bude ve výstavní síni Národního divadla slavnostně zahájena výstava Hrabalova galaxie.

Hrabalova galaxie

Výstava Hrabalova galaxie představí práce patnácti maďarských autorů, mezi nimiž jsou spisovatelé, malíři, sochaři, výtvarníci i sběratelé. V Hrabalově městě chtějí projevit úctu a vzdát hold spisovateli i jeho dílu. Hrabalova galaxie je iniciativou spolku přátel Černého vola sdružujícího maďarské umělce, které inspiroval klasik české literatury.  „V září 2005 jsme v Petőfiho muzeu v Aszódu uspořádali naši první výstavu Momenty z Hrabalovy galaxie, na které se uměleckou tvorbou podíleli tři autoři. Prostřednictvím diapozitivů, literárních textů, maleb, fotografií, třírozměrných uměleckých děl jsme se snažili návštěvníkům víc přiblížit spisovatelův život a jeho dílo. Bohumil Hrabal je v Maďarsku oblíbený a galaxie se začala rozpínat. K prvním tvůrcům se přidávali další umělci svými malbami, literární tvorbou, krčmografickými texty, sochami, sběratelskými originály,“ přibližuje Asztalos Tamás, kurátor výstavy a jeden z vystavujících autorů.

Dosud byla výstava představena třiadvacetkrát, ve třech zemích. Ve výstavní síni Národního divadla (vchod z náměstí Václava Havla) bude k vidění do konce února. Vstup je zdarma.

Don Hrabal

Opera Don Hrabal zpodobňuje poslední léta slavného česk(oslovensk)ého spisovatele. A činí tak s vtipem a lehkostí.  Rozhodně nejde jen o portrét „umělce jako starého muže“. Představuje Hrabala jako osamělého mohykána, pábitele, velkého vypravěče i vtipného glosátora. Prostřednictvím tří zásadních žen svého života (matka, manželka Pipsi a Múza) zároveň Hrabal odhaluje své niterné stránky a volně jimi diváky provází na pozadí dějin druhé poloviny 20. století. V tom vydatně pomáhá i sbor milovaných koček a hejno holubů, kteří byli svědky jeho posledních chvil při pádu z okna Nemocnice na Bulovce.

Don Hrabal je druhou operou Miloše Orsona Štědroně po Lidské tragikomedii uvedené v roce 2003 ve Stavovském divadle. Titulní roli Hrabala skvěle ztvárnil Roman Janál, jemuž výborně sekundují Lenka Šmídová, Jana Sýkorová a Yukiko Kinjo. Další reprízy jsou na programu 13., 27. února a 28. března.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …