Národní filmový archiv představuje projekty roku 2015

08.02.2015 13:04

Digitálně restaurované Staré pověsti české, velká retrospektiva Chytilové v Londýně nebo nikdy nespatřené záběry z Pražského povstání

Národní filmový archiv představuje projekty roku 2015
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

V první polovině roku 2015 NFA představí veřejnosti výsledky své práce na několika náročných projektech. Během festivalu Finále Plzeň proběhne premiéra digitálně restaurovaného filmu Staré pověsti české, v březnu uvede Britský filmový institut velkou retrospektivu Věry Chytilové a v květnu budou v rámci programu k 70. výroční Pražského povstání v kině Ponrepo poprvé promítnuty nikdy neviděné amatérské záběry z konce války. NFA tak chce navázat na úspěchy roku 2014, jehož bilanci představil na mimořádné tiskové konferenci.

ROK 2014 A SPOLUPRÁCE SE STÁTNÍM FONDEM KINEMATOGRAFIE

Aby mohl NFA působit v celém spektru činností, k nimž je zřízen, musí si na více než polovinu svého rozpočtu vydělat vlastní činností. Proto například disponuje s filmy uvedenými do roku 1964. Dle smlouvy ze dne 23. května 2014 navíc obchoduje i s filmy Státního fondu kinematografie (uvedenými v letech 1965–1991) a pomáhá tak dosáhnout pro Fond ekonomického zisku, který je využit na podporu kinematografie. Výsledky roku 2014 potvrdily předpoklad, že obchodním spojením obou částí vznikne synergický efekt a české filmy se budou lépe prodávat navzdory tomu, že zájem o starší filmy obecně klesá.

V obchodování s filmy Státního fondu kinematografie NFA splnil podmínky smlouvy mezi NFA a SFKMG a NFA odvádí fondu ve smluvené lhůtě částku 35 miliónů korun.

Jedním z klíčových předpokladů pro tento obchodní úspěch je dostupnost filmů v HD rozlišení, tedy ve vysokém standardu dnešního tv vysílání. Díky NFA a Státnímu fondu kinematografie tak televizní diváci uvidí populární tituly jako Dívka na koštěti, Noc na Karlštejně nebo Pyšná princezna ve vyšší kvalitě, než na jakou byli doposud diváci zvyklí. „Podařilo se stabilizovat ekonomický model, díky němuž můžeme poskytovat starší české filmy v dobré kvalitě (HD), aniž bychom museli sahat na negativy. Diváci tak dostávají stále více českých filmů v podobě, která odpovídá současné technické úrovni televizních přijímačů – a těchto filmů stále přibývá. V roce 2015 rozšíříme nabídku klasických českých filmů v HD o dalších cca 70 titulů, které budou k dispozici jak pro televizní vysílání, tak pro kina“, řekl Michal Bregant, generální ředitel NFA.

Pro NFA je zásadní dlouhodobá péče o sbírky – ta garantuje uchování a zpřístupňování filmového dědictví. V roce 2014 NFA investoval 18 miliónů korun do péče o audiovizuální sbírky.

PROJEKT DIGITALIZACE TRNKOVA FILMU STARÉ POVĚSTI ČESKÉ

Digitalizovaná podoba Trnkových Starých pověstí českých bude uvedena v rámci festivalu Finále Plzeň (26. 4. – 2. 5. 2015). Projekt financuje Ministerstvo kultury a Plzeň hlavní evropské město kultury 2015; Národní filmový archiv je zodpovědný za organizační zajištění projektu a poskytuje komplexní historický výzkum a přípravu materiálů. Tato práce představuje částku přesahující 300 000 Kč a NFA ji vložil do každého projektu digitálního restaurování, který zatím v České republice proběhl.

Barevný loutkový film z roku 1952 natočil Trnka podle Jiráskových „Starých pověstí českých“. V roce 1953 získal film Stříbrného lva v Benátkách, v roce 1954 Cenu švýcarské filmové kritiky a Velkou cenu v kategorii loutkových filmů v Montevideu. Restaurování filmu pod dohledem odborníků z NFA bude probíhat v laboratoři Magyar Nemzeti Filmalap v Budapešti, který soutěž o zakázku vyhrál v otevřené mezinárodní soutěži.

Laboratoř Magyar Nemzeti Filmalap (dříve Magyar Filmlabor) má bohaté zkušenosti s restaurováním archivních filmových materiálů (např. film A tolonc z roku 1915, který režíroval Mihály Kertész, pozdější hollywoodský režisér Michael Curtiz). Výsledkem restaurování bude digitální podoba Trnkova filmu v nejvyšších současných standardech určená k distribuci v kinech. Výsledky historického výzkumu, který je pro každý restaurátorský zásah nezbytný, shrne kniha studií, kterou NFA vydá u příležitosti uvedení filmu v Plzni.

„Trnka je plzeňský rodák a idea digitálního restaurování právě tohoto jeho filmu se zrodila už před dvěma lety, kdy jsem nabídl plzeňskému primátorovi, že taková investice může být pro město Plzeň i pro jeho letošní kulturní oslavy trvalou hodnotou. Trnkova rodina nás v záměru podpořila a já věřím, že se postupně podaří vrátit do oběhu i další filmy tohoto autora,“ vysvětluje Bregant.

VĚRA CHYTILOVÁ V LONDÝNĚ

V březnu uběhne rok od úmrtí jedné z legend českého filmu, Věry Chytilové. Rozsáhlá retrospektiva nazvaná Defiance and Compassion (Vzpoura a soucit) začíná 1. března v Londýně. České centrum v Londýně nabídlo Britskému filmovému institutu tuto přehlídku již před několika lety, nyní se však uskuteční i s doprovodnou výstavou zaměřenou na film Ovoce stromů rajských jíme. Tuto výstavu sestavenou z pozůstalosti kameramana Jaroslava Kučery výtvarně koncipuje Zbyněk Baladrán. Retrospektiva Věry Chytilové zahrnuje 13 filmů, z nichž 11 je zapůjčeno ze sbírek NFA.

Daniel Vadocký, vedoucí obchodního oddělení NFA dodává: „Sme veľmi radi, že sa Chytilovú podarilo v BFI presadiť. Dostať do tohoto uznávaného filmového inštitútu akúkoľvek ucelenú prehliadku filmov českého režiséra je enormne ťažké. Mimo to sme sa dohodli s britským vydavateľstvom Second Run na vydaní štyroch jej filmov na DVD, ktoré sa budú predávať nielen počas konania retrospektívy v Londýne, ale aj počas ozvien tejto prehliadky v ďalších britských mestách – Glasgow, Edinburgh, Manchester. Podobne rozsiahle retrospektívy Věry Chytilovej sú už teraz dohodnuté aj v mestách Basilej, Mníchov, Paríž či Lima v Peru“.

NIKDY NESPATŘENÉ ZÁBĚRY Z PRAŽSKÉHO POVSTÁNÍ

V roce 2014 Národní filmový archiv oslovila paní Susan Kostelecky Schulz a nabídla archivu unikátní záběry Pražského povstání, které na 8mm film natočil její otec, pan Václav Kostelecký (1913–1982). Během německé okupace působil tento ekonom ve Sdružení oděvního průmyslu v Čechách a na Moravě, po válce se podílel na obnově československého průmyslu a spolupracoval s Organizací spojených národů. Po roce 1948 mu nebyl umožněn návrat do Československa, nadále tedy působil v OSN jako vysoký úředník. Věnoval se amatérské fotografii a kinematografii, vedle půlhodinového záznamu pražských událostí NFA získal také soubor jeho dalších snímků, natočených v Čechách v 1. polovině 40. let a v zahraničí v pozdějším období. Digitalizovaná podoba filmu, v níž se objeví i vysvětlující mezititulky ručně psané panem Kosteleckým, bude veřejnosti poprvé představena během speciálního programu k výročí Pražského povstání. Program uvede kino Ponrepo ve dnech 4. – 7. května 2015 a vedle Kosteleckého filmu diváci uvidí i další zpravodajské, dokumentární a hrané filmy věnované těmto událostem.

„Posláním NFA je mapovat kinematografii jako celek, ve všech jejích projevech a kontextech. Unikátní amatérské záběry Václava Kosteleckého jsou výjimečným svědkem pražských událostí v květnu 1945, ale dovolují nám také poznat tuto jedinečnou osobnost, která se do značné míry podílela na podobě poválečné Evropy. Je mi ctí být u toho, kdy tyto záběry poprvé uvidí veřejnost u nás i v zahraničí,“ říká Anna Batistová, ředitelka sekce audiovizuálních sbírek NFA.

S KAFKOU DO KINA

Národní filmový archiv připravuje pro nové vydání monografie Hanse Zischlera S Kafkou do kina (Kafka geht ins Kino, česky vydalo nakladatelství Prostor v roce 2004) digitální podobu filmu Návrat k Sionu. V roce 1921 jej natočil v Palestině režisér Jakov Ben-Dov jako propagaci sionistického hnutí. Franz Kafka ve svém deníku tehdy zaznamenal nadšené reakce pražského publika, před nímž se film objevil jen na několika mimořádných projekcích. Tento film se dochoval výhradně ve sbírkách Národního filmového archivu v Praze. V 90. letech byl film zabezpečen na nehořlavý dupnegativ a v téže době byla vyrobena i kopie pro Steven Spielberg Jewish Film Archive. Film a knihu vydá mnichovské Filmmuseum v létě tohoto roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…