Národní galerie: Anežský klášter odkrývá detaily středověkých podkladů, jež jsou Očím skryté

18.02.2017 16:32

Po loňském úspěšném otevření rekonstruovaných zahrad Kláštera sv. Anežky České pokračuje Národní galerie v Praze oživením tamější expozice středověkého umění. Výstava Očím skryté nahlíží díky nejmodernějším technologiím pod povrch více než padesátky deskových obrazů z galerijních sbírek.

Národní galerie: Anežský klášter odkrývá detaily středověkých podkladů, jež jsou Očím skryté
Foto: ngprague.cz
Popisek: Národní galerie

Výstava Očím skryté. Podkresba na deskových obrazech 14.–16. století ze sbírek Národní galerie v Praze přináší návštěvníkům sbírkové expozice středověkého umění v Čechách nevšední zážitek. Spolu s originálními díly mohou odhalovat jejich skryté vrstvy a být tak svědky někdejších prvních fází vzniku vzácných obrazů,“ uvádí autorka a kurátorka výstavy Štěpánka Chlumská.

Díky technologickému průzkumu pomocí speciální kamery schopné snímat obraz v infračerveném spektru je představeno více než padesát stěžejních děl, od nejstarších památek deskového malířství z dílen Mistra Vyšebrodského oltáře, Mistra Theodorika, Mistra Třeboňského oltáře a Mistra Rajhradského oltáře až po pozdně gotické deskové obrazy dílen Mistra Svatojiřského oltáře, Mistra Litoměřického oltáře či Monogramisty IW. Divák má možnost porovnat skrytou podkresbu přímo s originální malbou. Detaily některých děl lze navíc studovat na větším počtu snímků, umístěných na elektronických nosičích.

Podkresba – přípravný rozvrh pro následnou malbu – je mimořádně poutavým svědectvím tehdejších dílenských zvyklostí. Prozrazuje mnohé o uměleckých kvalitách svých tvůrců, přináší svědectví proměn kompozice a detailů v průběhu vzniku obrazu a přispívá ke zpřesnění autorských připsání jednotlivých děl,“ dodává Štěpánka Chlumská.


Mistr IW, Osecký oltář se stětím sv. Barbory.

Anežský klášter čeká v letošním roce i další program. Na loňské zpřístupnění revitalizovaného kláštera Anežka NOVĚ!naváže jarní program Anežka LIVE!, který bude postupně proměňovat celý areál v živý prostor pro kulturu a volný čas. Výstavu Očím skryté pak na sklonku roku vystřídá výstava Očím na odiv. Výzdobné techniky v malířství a sochařství 14.–16. století. Obě výstavy  jsou připravené v rámci dramaturgické řady s podtitulem Umění a přírodní vědy a jsou realizovány díky grantové podpoře Ministerstva kultury ČR – programu NAKI, v rámci víceletého badatelského projektu, který se věnuje možnostem moderních technologií při výzkumu děl středověkého umění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…