Národní knihovna: Archeologické objevy v Galerii Klementinum

06.09.2019 19:38

Praha, Klementinum: Historie na každém kroku, to je areál bývalé jezuitské koleje v centru Prahy Klementinum.

Národní knihovna: Archeologické objevy v Galerii Klementinum
Foto: Národní knihovna
Popisek: Národní knihovna - vstup do Klementina, pohled od Karlova mostu

V posledních letech zde intenzivně pracovali archeologové, kteří zaznamenali řadu nových objevů. Ty představí na výstavě „Co se skrývá pod podlahou - archeologický výzkum Klementina“ v Galerii Klementinum.

„Pokud začnou archeologové pracovat v historickém centru Prahy, je téměř jisté, že odhalí nejednu zajímavost. Jsem rád, že se nám podařilo ve spolupráci s Národním památkovým ústavem tuto velmi poutavou výstavu realizovat,“ říká generální ředitel Národní knihovny Martin Kocanda. 

Archeologové budou prezentovat vůbec poprvé výsledky výzkumů, které probíhaly v Klementinu v letech 1997-2017. Jejich nové objevy v mnoha směrech rozšiřují znalosti o nejstarší historii Starého Města pražského. Návštěvníci se budou moci seznámit s modelem nejstaršího dominikánského kláštera ze 13. století, který jezuitská kolej postupně nahradila. „Předpokládali jsme, že tento klášter zanikl při výstavbě barokní jezuitské koleje. Když byly objeveny zbytky zdiv kláštera, jednalo se o jeden z nejvýznamnějších nálezů. Poprvé totiž dokládaly existenci tohoto kláštera, ve kterém se jezuité usídlil a následně zde vybudovali dvouhektarový barokní areál,“ dodává Martin Kocanda. „Rekonstruován je i vzhled a proměna okolní středověké zástavby včetně dosud neznámých románských staveb“ sděluje Mgr. Jan Havrda, vedoucí oddělení archeologických výzkumů Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Praze. Na výstavě tak bude možné vidět, jak oblast vypadala dlouho před příchodem jezuitů. „Navíc vůbec poprvé se zde návštěvníci dozvědí informace o nejstarších pohřebištích v této části města, jejichž počátky spadají až do 9. století“ doplňuje Mgr. Havrda.

Datum konání výstavy: 12. 9. - 10. 11 2019
Čas: úterý - neděle, 10:30 - 18 hodin
Místo: Galerie Klementinum, Národní knihovna ČR, Klementinum 190, Praha 1

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…