Národní knihovna ČR podala dovolání v kauze HXH architekti, s. r. o.

11.04.2016 19:39

Národní knihovna České republiky (NK) podala dovolání k Nejvyššímu soudu ve věci soudního sporu se společností HXH architekti, s. r. o. (dříve HŠH architekti, s.r.o.).

Národní knihovna ČR podala dovolání v kauze HXH architekti, s. r. o.
Foto: Národní knihovna
Popisek: Národní knihovna - vstup do Klementina, pohled od Karlova mostu

Po obdržení písemného vyhotovení pravomocného rozsudku odvolacího soudu přistoupila Národní knihovna ČR k podání dovolání k  Nejvyššímu soudu. Předmětem sporu je architektonická soutěž na novou budovu Národní knihovny ČR, jejíž výsledky byly vyhlášeny v březnu 2007. Vítězem se stal návrh architekta Jana Kaplického. Vítězný návrh nebyl nikdy realizován. Návrh architektonické kanceláře HXH architekti, s. r. o. obdržel třetí cenu. Dle rozhodnutí soudu měl obdržet druhou cenu, ke které náležela vyšší finanční odměna. NK ČR tak byla nucena vyplatit 1,6 milionu Kč za rozdíl mezi odměnou za druhou a třetí cenou. „Je to absurdní. Tato architektonická soutěž se řídila pravidly mezinárodní unie architektů – UIA, která výsledky soutěže 11. června 2007 potvrdila. Žalující architekti obdrželi třetí cenu a český soud nemá právo měnit pořadí stanovené nezávislou odbornou komisí, ostatně ani architektům, kteří tehdy obdrželi druhou cenu, nepřisoudil první cenu – měli bychom tedy mít, podle rozhodnutí českého soudu, zřejmě dvě druhé ceny a žádnou třetí. Ostudné je také, že všichni účastníci soutěže podepsali její pravidla, v nichž se uvádí, že případné spory nebudou řešit před domácími soudy,“ vysvětluje Petr Kroupa, pověřený řízením Národní knihovny. Dále dodává, že žalující také porušili pravidla soutěže a byli jediní, kteří se obrátili na český soud. „Všichni ostatní respektovali pravidla soutěže.“

Národní knihovna ČR dále poukazuje na nepříjemné právní úskalí. „Dostali jsme se do situace, kdy český soud doslovně tvrdí, že NK ČR cosi „měla udělat a kdyby to udělala, tak by“, ale neřekl, že byl první návrh vyloučen a všechny architektonické týmy z osmičlenného finále se posunuly o ocenění výše,“ poukazuje na nepřehlednou situaci Petr Kroupa. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…