Národní knihovna: Faksimile nejvzácnější knihy na výstavě Kodex 1085 – rukopis zblízka

21.04.2022 9:15 | Tisková zpráva

Faksimile, k nerozeznání podobné originálu, budou moci návštěvníci obdivovat na výstavě Kodex 1085 – rukopis zblízka, kde budou představeny ukázky ročníkových prací žáků VOŠG a SPŠ grafické, jejichž tématem je Vyšehradský kodex, nejvýznamnější rukopis u nás. Výstava v Galerii Klementinum potrvá až do 12. června.

Národní knihovna: Faksimile nejvzácnější knihy na výstavě Kodex 1085 – rukopis zblízka
Foto: Národní knihovna
Popisek: Národní knihovna - Křižovnická ulice

Jak se restaurují rukopisy a jak to vypadá, když se tvoří jejich faksimile? Odpovědi a především ukázky přinese výstava „Kodex 1085 – rukopis zblízka“, na níž budou prezentovány ročníkové práce žáků 4. ročníků VOŠG a SPŠ grafické oboru konzervátorství a restaurátorství. Ústředním tématem je Vyšehradský kodex, nejvzácnější rukopis České republiky, uložený v trezoru Národní knihovny. Vedle věrných kopií a ukázek postupů restaurování si návštěvníci odnesou i zážitek z kontaktu s Vyšehradským kodexem, protože na místě bude maketa, v níž bude možné listovat.

Vyšehradský kodex je naším nejvzácnějším rukopisem a od roku 2005 je národní kulturní památkou. Jedná se o bohatě iluminovaný evangelistář, který vznikl v roce 1085 k příležitosti korunovace knížete Vratislava II. na prvního českého krále. Kodex se skládá ze 108 pergamenových listů a vedle výňatků z evangelií zde nalezneme i část In die ordinationis regis (V den korunovace). Ta byla předčítána při korunovaci českých králů a dalších významných událostech. Nádherné iluminace vyobrazují evangelisty či Kristovu rodinu a v kodexu se setkáme i se svatým Václavem na trůnu.

Výstava se koná od 22. dubna do 12. června v Galerii Klementinum vždy od úterý do neděle v 10-18 hodin. Zjistěte, jak Vyšehradský kodex vypadá, kolik kůží bylo potřeba k jeho výrobě i jaký byl jeho osud během staletí. Vstup je po celou dobu výstavy zdarma.

Kodex 1085 – rukopis zblízka
Datum konání výstavy: 22. 4. – 12. 6. 2022
Čas: Út – Ne, 10 - 18 hodin
Místo: Galerie Klementinum – Výstavní sál (vstup od Mariánského náměstí, vchod B2)
Vstup zdarma

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…