Národní knihovna: Návštěva delegace Sejmu Polské republiky

06.03.2024 16:03 | Tisková zpráva

Národní knihovna České republiky se ve čtvrtek 29. února 2024 stala cílem návštěvy delegace Sejmu Polské republiky, jako součást jejího oficiálního individuálního programu po summitu vedoucích představitelů parlamentů České republiky, Slovenska, Polska, Ukrajiny a Maďarska.

Národní knihovna: Návštěva delegace Sejmu Polské republiky
Foto: Národní knihovna
Popisek: Národní knihovna - Křižovnická ulice

Delegace pod vedením předsedy Sejmu Polska Szymona Hołowni s účastí velvyslance Polska v České republice Mateusze Gniazdowskiho navštívila reprezentativní prostory Národní knihovny České republiky v Klementinu včetně barokní knihovny a Matematického sálu. Předseda Sejmu Szymon Hołownia diskutoval s generálním ředitelem Národní knihovny Tomášem Foltýnem o kulturní spolupráci, o společných aktivitách národních knihoven obou zemí i o postupech ochrany a digitalizace evropského kulturního dědictví.

Součástí návštěvy byla i ukázka historických dokumentů ze sbírek Národní knihovny a informace o probíhající výstavě „Co to znamená“, která vznikla v roce 2023 u příležitosti 100. výročí založení české univerzitní polonistiky ve spolupráci Polského institutu v Praze, Velvyslanectví Polské republiky a Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a nyní je vystavena ve výstavních chodbách Klementina. Oběma stranami byla tato návštěva vnímána pozitivně a otevřela další možnosti spolupráce obou zemí na poli kulturní diplomacie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…