Národní knihovna: Návštěva ve Vratislavi

30.01.2023 22:33 | Tisková zpráva

Ve dnech 24. a 25. ledna 2023 navštívili vedoucí pracovníci Národní knihovny ČR - Tomáš Foltýn, Adolf Knoll, Tomáš Klimek a Jan Vojtíšek - významné kulturní a vzdělávací instituce sídlící ve Vratislavi.

Národní knihovna: Návštěva ve Vratislavi
Foto: Národní knihovna
Popisek: Národní knihovna - vstup do Klementina, pohled od Karlova mostu

Součástí dvoudenního pobytu bylo zejména podepsání smlouvy o vzájemné spolupráci s významným vědeckým pracovištěm Ossoliński National Institute vedeným Łukaszem Kamińskim. Tato spolupráce se bude týkat zejména oblasti digitalizace knihovních fondů, vzájemných badatelských pobytů zaměřených zejména na studium historických dokumentů a také zapojení této organizace do digitální knihovny Manuscriptorium.

V rámci prohlídky prostor Ossolinea, tj. bývalého kláštera sv. Matouše, se pracovníci Národní knihovny ČR seznámili s významnými dokumenty z jejich sbírek. Dalším  navštíveným pracovištěm byla Vratislavská univerzitní knihovna, se kterou má Národní knihovna ČR dlouhodobé odborné vazby, například v rámci zpřístupnění dat v Manuscriptoriu, kdy bylo toto pracoviště prvním zahraničním partnerem této významné digitální knihovny. Během jednání se ředitelkou knihovny Grażynou Piotrowicz došlo ke zhodnocení této letité spolupráce, otevření nových témat do budoucnosti a prohlídce prostor nové budovy knihovny, jejích služeb a významných fondů s bohemikálními vazbami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…