Národní knihovna: Pražským nototiskem 19. století provede výstava s názvem …papír a olovo…

28.06.2022 21:20 | Tisková zpráva

Jak vypadal tisk not v 19. století v Praze? Jaké techniky se používaly a které hudebniny se v té době těšily největší oblibě? Odpovědi na tyto otázky poskytne výstava s názvem “…papír a olovo…”. Ta bude v Národní knihovně zdarma přístupná až do konce července.

Národní knihovna: Pražským nototiskem 19. století provede výstava s názvem …papír a olovo…
Foto: Národní knihovna
Popisek: Národní knihovna - vstup do Klementina, pohled od Karlova mostu

Nová výstava “...papír a olovo…” představí dokumenty ze sbírky Hudebního oddělení Národní knihovny ČR, konkrétně hudebniny, které byly vydány tiskem v Praze v průběhu 19. století. 

Anketa

Pokud by v roce 2022 byly parlamentní volby, volili byste stejnou stranu jako v roce 2021? (Ptáme se od 28.6.2022)

75%
21%
hlasovalo: 6690 lidí
Nototisk má oproti běžnému tisku řadu zajímavých specifik, přesto mu byla věnována menší pozornost, než tisku běžnému. Díky novým výrobním postupům a vylepšením, k nimž v 19. století došlo, patří toto období, co se tisku hudebnin týče, k nejzajímavějšímu a nejdynamičtějšímu v celé historii.

V prostorách Galerie Klementinum se od 24. června do 31. července návštěvníci seznámí s pražským hudebním životem té doby i s významnými hudebními nakladateli. Zjistí, jaké hudebniny byly v 19. století oblíbené, jaké techniky nototisku se používaly i jaké peripetie tisk hudebnin provázely. Odhalí též, co znamená název výstavy, odkazující na výrok významného skladatele Václava Jana Tomáška. K vidění budou hudební tisky skladeb významných i méně známých skladatelů, vytvořené všemi tehdy užívanými technikami tisku, často doplněné velmi působivou výtvarnou výzdobou.

Výstavu připravilo Hudební oddělení NK ČR u příležitosti konání mezinárodního kongresu IAML (The International Association of Music Libraries, Archives and Documentation Centres), který proběhne ve dnech 24. – 29. 7. 2022 v Národní knihovně ČR a v Městské knihovně v Praze.

…papír a olovo…
Datum konání výstavy: 24. 6. – 31. 7. 2022
Čas: Út – Ne, 10.00 – 18.00 hodin
Místo: Galerie Klementinum – Výstavní sál (vstup od Mariánského náměstí, vchod B2)
Vstup zdarma

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…