Národní knihovna: Svatá Ludmila ve vzácných originálech – to je výstava Kniha a závoj

13.12.2021 11:46 | Tisková zpráva

V roce 2021 uběhlo 1100 let od mučednické smrti svaté Ludmily, první pokřtěné české kněžny, babičky svatého Václava a nejstarší světice českých zemí. Národní knihovna ČR při té příležitosti připravila výstavu s názvem Kniha a závoj, která sleduje svatou Ludmilu v rukopisech a tištěných originálech z fondů Národní knihovny ČR.

Národní knihovna: Svatá Ludmila ve vzácných originálech – to je výstava Kniha a závoj
Foto: Národní knihovna
Popisek: Národní knihovna - vstup do Klementina, pohled od Karlova mostu

Výročí úmrtí svaté Ludmily, které připadá na letošní rok, připomene Národní knihovna ČR prostřednictvím výstavy Kniha a závoj. Ta nabídne vzácné rukopisy, v nichž se svatá Ludmila objevuje v různých kontextech. Pozornost bude zaměřena především na prezentaci svaté Ludmily v materiálech do roku 1800 z fondů Národní knihovny. Tematicky je expozice rozdělena do osmi bloků mapujících nejen život svaté Ludmily, ale také rozvoj jejího kultu, k čemuž nemalou měrou přispěl i Karel IV.

Výstava se uskuteční hned ve dvou prostorách Národní knihovny. Od 13. prosince 2021 do 30. ledna 2022 bude v Galerii Klementinum vystaveno 39 originálů a během víkendu 14. – 16. ledna pak budou v krásném prostředí barokní Zrcadlové kaple k vidění ty nejvzácnější a nejzajímavější rukopisy, inkunábule a staré tisky, včetně Velislavovy Bible, či bohatě iluminovaného latinského fragmentu Dalimilovy kroniky.

Výstava bude přístupná zdarma a bude ji doprovázet bohatý program, včetně virtuální výstavy a v roce 2022 vyjde též výstavní katalog.

Galerie Klementinum
Datum konání výstavy: 13. 12. 2021 – 30. 1. 2022
Čas: 10 – 18 hodin
Vstup volný

Zrcadlová kaple
Datum konání výstavy: 14. – 16. 1. 2022
Čas: 10 – 18 hodin
Vstup volný

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…