Národní muzeum: Jak se liší varieté od cirkusu? Dozvíte se v Prachaticích

26.05.2019 16:21

Národní muzeum ve čtvrtek 23. května otevřelo v Muzeu české loutky a cirkusu v Prachaticích výstavu s názvem Varieté – jiný cirkus. Na výstavě, která potrvá do 13. října, jsou k vidění unikátní artistické a kouzelnické rekvizity a kostýmy, plakáty a fotografie. Návštěvníci se dozvědí pro mnohé překvapivé informace o typu zábavy, který se po celé 20. století těšil velké popularitě.

Národní muzeum: Jak se liší varieté od cirkusu? Dozvíte se v Prachaticích
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Varieté patřila od poslední třetiny 19. století přes sto let k vyhledávaným podnikům poskytujícím kultivovanou zábavu, spjatou s gastronomickými zážitky. Jak vypadala a v čem se vlastně varietní zábava liší od té cirkusové, když v obou účinkovali artisté, komici i ochočená zvířata?

Divadelní oddělení Národního muzea připravilo výstavu nejen o karlínském Théâtre Variété, varieté Praga, brněnském Rozmarýnu a karlovarském Orfeu, ale i o cestujících varieté a estrádách. Dozvíte se navíc i mnoho zajímavých informací o významných osobnostech, které se zapsaly do historie varieté na našem území. Seznámíte se tak se slavnými artisty, kouzelníky, ale i striptérkami.

Příběh československého varieté je vyprávěn prostřednictvím plakátů, fotografií, dokumentů a v neposlední řadě videozáznamů. Na výstavě jsou k vidění také unikátní artistické a kouzelnické rekvizity a kostýmy. Připomenuti jsou tak mj. akrobati na volném žebříku František, Josef a Antonín Wolfovi nebo vrcholné číslo rodiny Bubeníčkovy (5 Bertis) – akrobacie na jednokolkách. Do své kouzelnické dílny dávají nahlédnout Zdeněk Dlabal a Jaroslav Randáček – Marvin, kteří úspěšně působili ve varietních podnicích po celé Evropě.

„První budovy přímo postavené pro varieté byly ještě honosnými stavbami s velkou diváckou kapacitou. Počítalo se v nich s vystupováním vzdušných akrobatů a provazochodců i s čísly se zvířaty, kočkovitými šelmami i slony. Théâtre Variété v Karlíně, první varieté na našem území, které vzniklo v roce 1881 po pařížském vzoru, mělo původně kapacitu 2000 diváků,“ připomíná autor výstavy Hanuš Jordan. Až postupně se varieté přemístilo do intimnějších prostor, ve kterých se lépe uplatnila komornější čísla mluvená a zpěvní či vystoupení excentriků, která by v kruhové manéži pro svou drobnost nebo špatnou akustiku nevynikla.

Výstava připomíná také osobnost Oldřicha Nového, který sice není bezprostředně spjat s varieté a estrádou, ale bezesporu patří k největším hvězdám zábavného divadla u nás. Návštěvníci tak mají například možnost vidět autentický pracovní stůl a křeslo z pracovny Oldřicha Nového, které nedávno získalo Národní muzeum do svých sbírek.Veřejná vernisáž výstavy Varieté – jiný cirkus se uskuteční ve čtvrtek 23. května 2019 od 16.00 hodin. Vystoupí na ní mj. kouzelník Josef Kaiser.

Výstava potrvá do 13. října tohoto roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…