Národní muzeum: Nová výstava v Náprstkově muzeu vás zavede na Sibiř

08.03.2020 22:03

Národní muzeum otevírá v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur novou výstavu nazvanou Doma na Sibiři, která ukazuje Sibiř jako životní prostředí mnoha národů, které se dokázaly přizpůsobit náročným přírodním podmínkám. Výstava bude k vidění až do konce letošního roku.

Národní muzeum: Nová výstava v Náprstkově muzeu vás zavede na Sibiř
Foto: Národní muzeum
Popisek: Náprstkovo muzeum

Návštěvníci procházejí prostorem, který je členěn do několika částí věnovaných přírodě a pobytu venku, domovu a domácím pracím jihosibiřských pastevců, koženým a kostěným výrobkům ze severovýchodní Sibiře nebo duchovnímu životu a šamanismu. Celá výstava je pak zakončena návštěvnickou zónou, kde si na své přijdou děti i dospělí. Je zde jak tematické hřiště, tak i prostor na klidné čtení výstavních textů.

Nahlédnete také do jurty tuvinských kočovných pastevců, poznáte řemeslnou zručnost severosibiřských Čukčů a najdete každodenní potřeby k přežití i z dalších částí této krásné, ale nemilosrdné krajiny. Seznámíte se však také třeba i se světem magie, duchů a šamanů. K vidění bude řada originálních předmětů jako například šamanské bubny, nádoby ke skladování a zpracování potravin nebo dětský kabátek z rybích kůží.

„Národní muzeum je největší českou muzejní institucí, která se odborně i popularizačně věnuje velikému množství oborů a témat. Ve svých sbírkách uchovává více jak 20.000.000 sbírkových předmětů. Národní muzeum není pouze Historická budova v Praze na Václavském náměstí, ale též mnoho dalších muzeí a expozic v Praze i mimo Prahu. Náprstkovo muzeum je jedním z významných muzeí, které mezi ně patří. V současné době připravujeme jeho generální rekonstrukci včetně nových expozic. Do té doby však nezahálíme a připravujeme pro naše návštěvníky výstavy o zajímavých částech světa a jejich kulturách, jako je výstava Doma na Sibiři,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Sbírkově vychází tato výstava ze dvou větších celků. Z tuvinské sbírky Petra Skalníka z 60. let 20. stol. a z kolekce Františka Poledny Vlkovského ze severovýchodní Sibiře shromážděné kolem roku 1909. Vedle sbírek Náprstkova muzea asijských afrických a amerických kultur budou vystaveny i výpůjčky z Moravského zemského muzea v Brně a od soukromých sběratelů – dokumentaristy a spisovatele Martina Ryšavého a fotografa Stanislava Krupaře.

Veškeré informace o otevírací době a vstupném naleznete na webových stránkách Národního muzea  (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…