Národní muzeum na nové výstavě Když císař umírá připomíná poslední cestu císaře a krále Karla IV.

05.12.2016 8:26

Národní muzeum zakončuje oslavy sedmistého výročí narození Karla IV. V prostorách Českého muzea hudby na Malé Straně se tak otevírá jedna z posledních výstav „karolinského roku“, která symbolicky představí téma smrti a zároveň historické nesmrtelnosti tohoto významného panovníka.

Národní muzeum na nové výstavě Když císař umírá připomíná poslední cestu císaře a krále Karla IV.
Foto: prague.eu
Popisek: Socha Karla IV. na pražském Křižovnickém náměstí

Výstava Když císař umírá však návštěvníkům přiblíží nejen osobnost a vliv císaře Karla IV., ale především jim umožní nahlédnout do světa tehdejší středověké společnosti. K vidění bude množství hmotných památek ze 14. a 15. století ze sbírek Národního muzea, které doplní unikátní zápůjčky, jak z veřejných institucí, tak i z kolekcí soukromých vlastníků. Výstava potrvá do 26. března 2017 a je k ní připraven bohatý doprovodný program.

Samotná výpravnost pohřbu Karla IV., ceremoniální průvod a s ním spojené velkolepé smuteční slavnosti poukazují na význam této historické osobnosti, která zůstala v povědomí celého národa dodnes. Procesí skýtalo strhující podívanou a prošlo známými historickými částmi Prahy – Vyšehradem, Pražským hradem, Malou Stranou a Starým i Novým městem. V jeho čele kráčelo celkem 564 černě oděných světlonošů s rozžatými svícemi.  Pohřbu se účastnili zástupci předních panských rodů, staroměstští i novoměstští konšelé a další významní měšťané. Jednalo se o opravdu ojedinělou událost, která neměla v tehdejší společnosti obdoby.

„Národní muzeum v roce oslav narození císaře Karla IV. zvolilo na první pohled zvláštní téma jeho smrti a pohřbu. Tato volba má však svou logiku. Karlův pohřeb byl začátkem jeho historické nesmrtelnosti a stal se jednou z nejzajímavějších událostí tehdejší doby. Velkolepý pohřební průvod byl pestrou sondou do tehdejší doby a společnosti. Být takovouto sondou má ambici i naše výstava. Doufám, že tak zajímavým způsobem doplní a završí všechny ostatní výstavy a akce, které se v roce 2016 k výročí císaře a krále Karla IV. konaly,“ uvádí generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Smrt a nesmrtelnost císaře a krále Karla IV.

Při vstupu do dvorany Českého muzea hudby příchozí ohromí monumentální kopie sochy trůnícího císaře Karla IV. ze Staroměstské mostecké věže, která dominuje celému prostoru.

První část výstavy pak představí prostřednictvím nejrůznějších exponátů kulturu a život ve středověkém městě z doby vlády Lucemburků v českých zemích. Návštěvníci tak uvidí například různé předměty denní potřeby, propracované středověké architektonické články, soubory mincí, pečetě nebo také ukázky výzbroje a výstroje.

Další část je věnována tématu smrti, umírání a roli církve ve středověku, ve které jsou prezentovány předměty související se sakrální sférou – prsteny, svrchní mešní roucha, mešní kalichy, poutní odznaky, náboženské sošky, relikviáře apod. Tyto předměty provázely v křesťanské společnosti 14. a 15. století každého jednotlivce od narození a připravovaly jej na „poslední věci“ člověka – smrt a věčný život či zatracení.

Hlavní část výstavy je pak už zaměřena na klíčový moment smrti a pohřeb samotného Karla IV., připomenutého včetně obřadní cesty Karlova smutečního průvodu prezentací textilií z královské hrobky na Pražském hradě. Kromě nich patří mezi další významné předměty například trojdílný dřevěný oltář ze Slavětína, třeboňské antependium se znaky Jana Rožmberka a Elišky z Halsu se sakrálními motivy, překrásné monstrance, medailony a části náhrobních desek.

Závěrečný oddíl výstavy se pak věnuje uměleckým dílům především z 19. století, které představují trvalou paměť Karlových skutků a které se vztahují k majestátu jeho „druhého života“.

Večery ve společnosti Karla IV.

K výstavě je připraven také bohatý doprovodný program, který začíná zároveň s otevřením výstavy. Během akce nazvané Šest večerů za Karla IV. mají návštěvníci možnost zažít šest jedinečných kulturních událostí v různých historických částech Prahy, které poukazují na památná místa, kde se zastavil smuteční průvod s ostatky Karla IV. Zájemce čekají po dobu šesti dní v atraktivních pražských lokalitách zajímavé koncerty, diskuze, workshopy, dětské programy nebo vzpomínkový svíčkový průvod za císaře.

Nebudou chybět ani víkendové a večerní komentované prohlídky a odpolední akce pro rodiny s dětmi z oblíbeného cyklu Aspoň na víkend.

Národní muzeum a karolinské oslavy

K výročí narození Karla IV. Národní muzeum letos připravilo i další akce a výstavy. Jeho osobnost představilo i v zahraničí na výstavě Karel IV., král český a císař římský na hradě Bauska u lotyšské Rigy, která se na konci listopadu 2016 přesune do estonského Tallinnu. Od 15. prosince bude také za přítomnosti prezidentů České a Portugalské republiky otevřena výstava Karel IV. a víra v portugalském Cascais. S velkým návštěvnickým ohlasem se setkal i přednáškový cyklus Karel IV. a ženy v jeho přízni, který se konal v Nové Národního muzea.

Projděte si poslední cestu slavného císaře na vlastní kůži

Národní muzeum v rámci oslav karolinského výročí připravilo také speciální mobilní aplikaci s názvem Charles GO, díky které si zájemci budou moci projít poslední cestu Karla IV. a navštívit další místa, která se vážou k jeho době.

Aplikace prostřednictvím GPS lokátoru nabídne uživatelům informace o památkách nebo historických událostech vztahujících se k místu, na kterém se právě nachází. Také některé předměty se sbírek Národního muzea, které si veřejnost může prohlédnout na výstavě Když císař umírá, budou umístěny do kontextu konkrétních míst a historických událostí v Praze i na několika dalších místech v České republice. Místa, předměty a zajímavosti jsou v aplikaci průběžně doplňovány a uživatel je o nich informován na svém mobilním zařízení.

Informace v aplikaci kombinují původní odborná fakta o památkách a předmětech z pera kurátorů Národního muzea a externích odborníků na středověk, vždy v uživatelsky přístupné podobě. Aplikace vznikla jako univerzální GPS lokátor, který bude možné využít také v budoucnu ve vztahu k dalším expozicím nebo virtuálním výstavám. Aplikaci lze stáhnout na stránkách www.charlesgo.cz

Více informací o výstavě a jednotlivých akcích naleznete na www.nm.cz a www.muzeum3000.cz

České muzeum hudby je otevřeno denně kromě úterý od středy do pondělí od 10.00 do 18.00 hodin. Vstupné do objektu je 120 Kč/plné, 80 Kč/snížené a 200 Kč/rodinné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…