Národní muzeum se stalo přidruženým členem sdružení CESNET

29.06.2020 19:33

Sdružení CESNET, složené z veřejných vysokých škol a Akademie věd České republiky, přijalo 25. 6. 2020 za svého přidruženého člena Národní muzeum jakožto vůbec první kulturní instituci z celkem 28 členů.

Národní muzeum se stalo přidruženým členem sdružení CESNET
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

CESNET prostřednictvím svých služeb poskytuje svým členům a uživatelům moderní technologické zázemí, odborné poradenství a podporu. V rámci budování akademické a výzkumné komunity kontinuálně rozšiřuje své působení do dalších oblastí a otevírá se nejnovějším vědeckým poznatkům a inovativním přístupům. Vědou a výzkumem se zabývá také Národní muzeum, které výstupy své práce aktivně předává veřejnosti prostřednictvím expozic či výukových programů.

„Jsem rád, že zrovna Národní muzeum bylo přijato jako první kulturní instituce za přidruženého člena tohoto sdružení. Díky tomu se posílí náš přístup ke špičkové infrastruktuře v oblasti síťových připojení i datových úložišť. V neposlední řadě nám členství otevře nové možnosti v rámci spolupráce s akademickým sektorem,“ řekl PhDr. Michal Lukeš, Ph.D., ředitel Národního muzea, které je dlouholetým uživatelem služeb sdružení CESNET.

„Podpora a šíření vzdělanosti, kultury a poznání je jeden ze základních pilířů naší činnosti. Proto jsme rádi, že se prestižní kulturní instituce, jakou je Národní muzeum, stává součástí našeho sdružení. Díky tomu se prohloubí spolupráce v naší uživatelské komunitě,“ uvedl ředitel sdružení CESNET Ing. Jan Gruntorád, CSc.

Sdružení CESNET vytváří pro potřeby své komunity vyspělou komunikační a informační platformu. Nabízí široké spektrum spolehlivých služeb a podílí se na celé řadě výzkumných projektů. Jedním z nich je i projekt Prezentace a ochrana 3D digitálních objektů v muzejních sbírkách, na kterém sdružení spolupracuje právě s Národním muzeem. Jeho výsledky přinášejí badatelům i návštěvníkům nové pohledy na sbírkové předměty ve formě 3D modelů, reprezentující moderní muzejnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …