Národní muzeum zachraňuje ohrožené historické negativy

05.07.2017 11:03

Na konci měsíce června Národní muzeum potvrdilo realizaci projektu s názvem Záchrana a zpracování ohrožených negativů Historického muzea Národního muzea. Jedná se o mimořádně cenné fondy negativů pocházející z fotoarchivu bývalého Ústředí lidové umělecké výroby a fotoarchivu bývalého Muzea dělnického hnutí.

Národní muzeum zachraňuje ohrožené historické negativy
Foto: prahapamatky.cz
Popisek: Národní muzeum

Negativy budou přemístěny ze stávajícího uložení do Ústředního depozitáře v Terezíně. Tam budou dále zpracovávány – konzervovány, restaurovány, digitalizovány, zaevidovány, katalogizovány a uloženy do speciálních obalů. Takto ošetřené negativy budou finálně deponovány do stavebně upravených chladících depozitářů. Digitální fotografie negativů společně s popisnými informacemi k nim budou zveřejněny prostřednictvím databázových systémů Národního muzea.

Projekt bude realizován do prosince 2021 a je spolufinancován Evropskou unií.

Národní muzeum získalo rozsáhlou sbírku Muzea dělnického hnutí na podzim roku 2014

Sbírka unikátním způsobem zachycuje dějiny středoevropského prostoru, a to jak z pohledu dělnictva, tak z pohledu mezinárodní politiky. Na základě smlouvy o spolupráci a darovací smlouvy rozšířilo Národní muzeum své sbírky novodobých dějin o jedinečnou ucelenou kolekci předmětů a dokumentů, jejíž historicko-společenská hodnota je nevyčíslitelná. Ve sbírce je dokumentován veřejný a společenský život, významné události novodobých dějin, tradice profesních skupin i historie základních rituálů (první máje, oslavy výročí apod.).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…