Národní památkový úřad: Ani v zimě zámek nespí, restaurování v zámku Stekník

08.02.2018 10:30

Od listopadu 2017 pracují na zámku restaurátoři v tzv. Západním křídle. To je prostor, který prochází jako celek velkou obnovou. Tvoří ho 4 místnosti spolu s chodbou a hlavním sálem, v přízemí se pak jedná o chodbu a sala terrenu.

Národní památkový úřad: Ani v zimě zámek nespí, restaurování v zámku Stekník
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Restaurováním procházejí všechny prvky, které se zde nacházejí. Jsou to například kachlová kamna a krby, vitraje v oknech jídelny, parketové podlahy, dřevěné obklady stěn, všechny dveře, okna, včetně kování a zámků a samozřejmě nástěnné malby. V současné době restaurátoři provádějí odkryv původní pozdně barokní výmalby z 2. pol. 18. století v hlavním sále. Objev byl pro nás radostným překvapením, malba je ve velice dobrém stavu, celistvá a vysoké kvality. Z výsledků jasně vyplynul již i ikonografický obsah figurální výzdoby s tematikou čtyř živlů a dokonce byla odkryta autorská signatura – Chr. Seckel (* 1725, Nová Ves u Plzně - po 1811, Praha) malíř architektur, doložený v Praze od roku 1771, komorním malířem hraběte Františka Václava z Kolowrat. Je znám především jako malíř vedut pozdního baroka a začínajícího klasicismu).

Příští sezóna bude pro nás výjimečná, protože zámek bude v průběhu celého roku stále ještě procházet  restaurováním západního křídla. Pro návštěvníky bychom rádi otevřeli již na Velký pátek a to dětskou akcí s názvem Hledání Velikonočního zajíčka v zámeckých zahradách. Na květen 2018 chystáme v přízemí také novou výstavu s názvem Jak se češe do věrtele, věnovanou pamětníkům chmelových brigád na zámku Stekník v 60. létech. Výstava je součástí širšího projektu MK ČR k tzv. Osmičkovým výročím.

V sezóně 2018 pak v našem kulturním přehledu naleznete  Mezinárodní den památek, Víkend otevřených zahrad,  Den rytířů - rytířskou slavnost, Prohlídky zámku s členy hraběcí rodiny Kulhánků, Hraběcí loveckou slavnost Klaudensteinů, Hradozámeckou noc, EHD - Speciální prohlídky, Svátek sv. Václava a na závěr roku v prosinci již tradiční, Vánoční adventní koncert v zámecké kapli.

Na samotné zpřístupnění další části zámku, na které se právě usilovně pracuje, si musí návštěvníci počkat až v sezóně 2019, kdy bude slavnostně otevřen nový prohlídkový okruh zahrnující zmiňované západní křídlo zámku. V průběhu roku bude však možné, při mimořádných prohlídkách, zčásti nahlédnout pod ruce restaurátorů.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…