Národní památkový ústav: Bývalý zámek Metternichů je mimořádně zpřístupněn

05.07.2018 16:42

V Plasích je teď mimořádně zpřístupněna další památka ve správě Národního památkového ústavu, a to prostřednictvím výstavy s názvem METTER(M)NICH „...člověk by chtěl obnovit jen zašlou slávu, kterou může jen tušit…“

Národní památkový ústav: Bývalý zámek Metternichů je mimořádně zpřístupněn
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Klášter v Plasích vás zve na výstavu o střetu světů evropské diplomacie a klášterní zbožnosti v bývalé opatské rezidenci a pozdějším knížecím zámku. Výstava, která vznikla v rámci tematického roku Národního památkového ústavu Šlechta českých zemí v evropské diplomacii, ukazuje osudy šlechtické rodiny Metternichů a jejich plaského sídla. Návštěvníci mají zároveň unikátní možnost zažít prostor bývalé prelatury před jeho památkovou obnovou a poznat, jakým způsobem bude interiér a samotná památka obnovována.

Výstava upozorňuje mimo jiné na fakt, že budovu bývalé opatské rezidence a pozdějšího metternichovského zámku čeká náročná památková obnova, která vyvrcholí zpřístupněním nové prohlídkové trasy a návštěvnického centra v roce 2023. Plánovaná prohlídková trasa bude věnována právě šlechtické rodině Metternichů, především pak manželskému páru Richardu a Pavlíně Metternichovým, kteří začali plaský zámek ve 2. pol. 19. století intenzivně obývat. Město Plasy a jeho obyvatelé se tehdy dostali do intenzivního kontaktu s vysokou aristokracií a s jejich zájmy i vkusem. Tento transfer životního stylu a vkusu je sledován i zmiňovanou výstavou Metter(m)nich.

Cílem výstavy je rovněž dovyprávění příběhu šlechtické rodiny Metternichů a vybavení jejich interiérů do současnosti s akcentem na osudné roky 1945 a 1948. Výstava zároveň nechává nahlédnout pod pokličku památkové praxe přípravy nové prohlídkové trasy.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…