Národní památkový ústav: Do zámeckého parku na Kozlu míří davy

24.01.2021 15:40

V předchozích letech v zámeckém parku na Kozlu v zimním období počítali návštěvníky po desítkách. Tuto zimu sem však míří davy návštěvníků. Plno je především o víkendech, kdy areál navštíví až tisíc lidí za den. Nebývalý zájem působí správě památky nemalé potíže.

Národní památkový ústav: Do zámeckého parku na Kozlu míří davy
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

„Letošní zima je opravdu mimořádná. Projevují se omezení pohybu a uzavřené obchody. Nárůst návštěvnosti oproti předchozím rokům je obrovský. Jsme samozřejmě rádi za každého návštěvníka, ale ještě radši jsme za ty, kteří dodržují pravidla. Bohužel, najdou se takoví, kteří je porušují. A pak nastává problém,“ uvedl pro MF Dnes kastelán zámku Kozel Jan Polívka. Po lidech v parku často zůstává velký nepořádek. „Volně tady odhazují odpadky. Někteří dokonce v rozích vykonávají potřebu. Úklid nějak zvládáme, ale je to v těchto dnech hodně náročné,“ dodal.

Poté, co napadl sníh, objevil se i další nešvar, kterým milovníci zimních radovánek porušují návštěvní řád v areálu. Udělali si z něj totiž bobovou a sáňkařskou dráhu. „Tyto činnosti jsou tady zakázané. Museli jsme dokonce umístit i speciální cedule, které na to upozorňují. Nejde o nějaký náš rozmar. Snažíme se, aby porost v parku byl co nejblíže tomu historickému, takže tu nemáme žádný zátěžový trávník. Tedy takový, který by saním odolal. Navíc trávník není na některých místech dostatečně zamrzlý a pokrytý sněhem, takže v něm pak zůstávají rýhy,“ konstatoval Jan Polívka s tím, že příliš pravomocí na boj s neukázněnými návštěvníky nemají. „Bohužel nedisponujeme takovými nástroji jako třeba strážci národního parku. Nemůžeme udělit pokutu, pouze lidi upozornit. Pokud by domluva nefungovala a porušení řádu by pokračovalo ve velkém, jediná možnost je park uzavřít. Jde samozřejmě o krajní eventualitu, kterou udělat nechceme,“ doplnil.

Kozel

Oblíbeným místem procházek se staly také vodní plochy v blízkosti zámku. I v tomto případě někteří návštěvníci působí škody. „Jde hlavně o to, že ve velkém krmí vodní ptáky nevhodným jídlem. Jeden kousek housky jim neublíží, když ale kolem rybníka projdou denně desítky lidí s taškami plnými suchého pečiva, je to problém. Pokud jim chtějí něco dát, ať spíše volí speciální směsi pro vodní ptáky nebo třeba mražený hrášek,“ sdělil kastelán Polívka, který se chystá na novou sezonu.

„Předpokládáme, že kultura bude omezena ještě na jaře, takže většinu akcí plánujeme na léto. Máme domluvená divadelní představení a koncerty. Také se chystáme na kompletní reinstalaci expozice podle toho, jak to na zámku vypadalo ve 30. letech 19. století. Nové uspořádání uvidí zájemci v roce 2022,“ doplnil Jan Polívka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…