Národní památkový ústav: Historickým městem uplynulého roku se stal Jičín

17.01.2017 13:36

Ministerstvo kultury ČR vyhlašuje již od roku 1994 soutěž o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Krajským vítězem za rok 2016 se v Královéhradeckém kraji stal Jičín, který tak postupuje do celostátního kola a bude soutěžit o titul Historické město roku 2016.

Národní památkový ústav: Historickým městem uplynulého roku se stal Jičín
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Hodnotící odborná komise složená ze zástupců Národního památkového ústavu, Ministerstva pro místní rozvoj a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska hodnotila 12. ledna 2017 přihlášky měst Hradec Králové (MPR a MPZ) a Jičín (MPR).

Všechny přihlášky jsou velmi kvalitní. Odborná komise se zodpovědně seznámila se všemi přihláškami a jejich obsah i přes bohatou sněhovou nadílku ověřovala i na místě. Vítěze určil nejvyšší bodový součet všech hodnocených kritérií, řekl Jiří Balský, ředitel Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Josefově.

Jako krajský vítěz bylo komisí vyhodnoceno město Jičín, které získalo celkem 237 bodů. Druhý Hradec Králové (MPZ) získal 232 bodů a třetí Hradec Králové (MPR) 191 bodů.

Město Jičín se do Programu regenerace městských památkových rezervací (MPR) a městských památkových zón (MPZ) zapojilo již v roce 1995 a od té doby se rovněž zúčastnilo všech kol soutěže o titul Historické město. V krajském kole již zvítězilo v letech 2003, 2004, 2006, 2008–2010, 2014 a 2015. Věřím, že město Jičín naváže na loňský a předloňský úspěch v celostátním kole, kdy opakovaně a zaslouženě obsadilo krásné 2.–3. místo. Jakkoliv má město Jičín ještě řadu úkolů před sebou, jsou výsledky jeho systematické práce na zkvalitňování prostředí historického jádra města dlouhodobě na takové úrovni, že může právem pomýšlet na titul Historické město. Zaslouží si ho i za bohatou spolkovou činnost, kterou rovněž cílevědomě podporuje. A nadále platí naše přání, aby se historickým městem roku konečně stalo i město z Královéhradeckého kraje, uvedl Jiří Balský.

Vítězové krajských kol obdrží z programu regenerace 100 000 Kč a pamětní list. Vítěz celostátního kola soutěže získá, kromě práva užívat příslušný rok titul Historické město roku, hlavní cenu 1 000 000 Kč, umělecké dílo z českého křišťálu a pamětní grafický list od předních českých umělců. Slavnostní vyhlášení cen proběhne v dubnu 2017, tradičně u příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel.

Program regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón byl ustaven vládním usnesením z března 1992 jako nástroj záchrany a rozvoje historických jader měst a obcí. Vyhlašovateli soutěže jsou Ministerstvo kultury ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a Svaz historických sídel Čech, Moravy a Slezska (SHS-ČMS).

Více informací o programu regenerace naleznete rovněž na webových stránkách našeho pracoviště.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…