Národní památkový ústav: Mezinárodní den archeologie nahlédne do kláštera i pod podlahu Klementina

16.10.2019 9:10

Národní památkový ústav se letos již pošesté připojuje k Mezinárodnímu dni archeologie, který proběhne v sobotu 19. října. Generální ředitelství připravilo spolu s pražským odborným pracovištěm bohatý program ve dvoře Univerzity Karlovy v Celetné ulici. Připojují se i další pracoviště NPÚ, s archeology se můžete projít po Telči, prozkoumat Sázavský klášter či hrad Landštejn.

Národní památkový ústav: Mezinárodní den archeologie nahlédne do kláštera i pod podlahu Klementina
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Pražská část programu potrvá od 10:00 do 16:00 hodin a má za cíl poskytnout bližší informace o archeologické činnosti instituce. Připraven je i program pro děti, týkající se památek a archeologie. V rámci dnů archeologie je rovněž ve spolupráci s Národní knihovnou zajištěn volný vstup na výstavu Co se skrývá pod podlahou. Archeologický výzkum Klementina (ZDE).

Sázavský klášter (ZDE) zve na speciální tematické prohlídky s archeology Danielem Dvořáčkem a Soňou Dvořáčkovou po stopách archeologických výzkumů kláštera a jeho okolí ve 20. století. Při prohlídce rovněž nahlédnete do prostředí české světově úspěšné počítačové hry z časů pozdního středověku Kingdom Come: Deliverance. Dozvíte se o konkrétních archeologických výzkumech a jejich přínosu k poznání dějin Sázavského kláštera a podíváte se i do některých běžně nepřístupných středověkých prostor.

Ostravské pracoviště NPÚ (ZDE) si ke dni archeologie připravilo hned dvě komentované prohlídky. Výstavou Krása středověkého a renesančního skla, která představuje nálezy získané z archeologických výzkumů Opavy téměř za šedesát let, provede kurátorka Hedvika Sedláčková. Den otevřených dveří výzkumu ve Starém Městě pak představí výsledky archeologických výzkumů v areálu kostela a jejich význam pro poznání dějin středověkého Bruntálska.

Archeologická procházka po Telči se zaměří například na Lannerův dům, náměstí Zachariáše z Hradce či areál bývalého dvorce při kostele sv. Ducha. Opomenuty nezůstanou ani nejnovější archeologické výzkumy v areálu zámku. Prohlídku, která začíná ve 14.00 hodin na nádvoří před Lannerovým domem, povede Stanislav Vohryzek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…