Národní památkový ústav: Na Invalidovně jsou nově vystavené archeologické nálezy

30.04.2022 9:50 | Tisková zpráva

Letošní prohlídková trasa přináší návštěvníkům novinku. Do jedné z ubytovacích jednotek byly nainstalovány vitríny s archeologickými nálezy z výzkumu, který proběhl v roce 2020.

Národní památkový ústav: Na Invalidovně jsou nově vystavené archeologické nálezy
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Archeologický výzkum byl realizován jako zjišťovací. Vyvolal ho záměr obnovy objektu. Jeho realizaci zajistili pracovníci odboru archeologie územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Praze. Terénní práce výzkumu probíhaly od dubna do června roku 2020, kdy bylo celkem prozkoumáno 60 sond v prostorách zahrady, na nádvoří, v přízemí, v prvním a druhém patře, ale i v podkroví.

Do vitrín bylo nainstalováno přes sto archeologických nálezů. Nově si tak během prohlídky budou návštěvníci moci prohlédnout například předměty běžné denní potřeby bývalých obyvatelů Invalidovny. Vystavené jsou například knoflíky, dýmky, medaile, ale třeba i brýlová skla. Dále taktéž různé fragmenty glazovaných kamnových kachlů, kování a hřebíků.

Spolu s vystavenými nálezy je pro návštěvníky v ubytovací jednotce také připraven bližší popis toho, jak archeologický výzkum probíhal a co bylo jeho cílem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

7:23 Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

Již 1. května začne návštěvnická sezóna v Benešově vile a stejně jako ta předchozí nabídne rozšíření…