Národní památkový ústav: Největší obraz Petra Brandla opustil zámek v Jindřichově Hradci

10.12.2022 14:29 | Tisková zpráva

Obraz s námětem Historie Josefa Egyptského od barokního malíře Petra Brandla opustil za přísných bezpečnostních opatření po více než padesáti letech zámek v Jindřichově Hradci.

Národní památkový ústav: Největší obraz Petra Brandla opustil zámek v Jindřichově Hradci
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Největší Brandlovo dílo, které se nachází mimo církevní prostory, bylo začátkem prosince převezeno k restaurování do Prahy. Od října 2023 bude vystaveno spolu s dalšími malířovými díly ve Valdštejnské jízdárně v Praze.

„Obraz se na jindřichohradeckém zámku nachází již od roku 1860 a má na délku více jak 5 metrů a na šířku téměř 3 metry. Naposledy byl restaurovaný v roce 1957 a jeho současný stav není dobrý,“ konstatuje kastelán zámku Jan Mikeš.

Deinstalace díla byla pro restaurátory poměrně náročná. Rozměrné plátno se muselo nejprve vyrámovat a poté natočit na speciálně vyrobený válec, aby prošlo dveřmi zámku. Následně bylo převezeno do Prahy, kde se ho ujme čtveřice restaurátorů Národní galerie a Akademie výtvarných umění, aby malbě navrátili její původní krásu.

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

Restaurování bude stát téměř milion korun a veškeré náklady zaštiťuje Národní galerie Praha, která obraz v příštím roce vystaví.

Námětem díla je biblický příběh z knihy Genesis o Josefovi a jeho bratrech. „Brandl poutavou historii Josefa Egyptského pojal v podstatě jako komiks, tedy jako spojení tří různých scén jeho příběhu. Původní formát díla byl větší. Z neznámých důvodů bylo plátno v minulosti na všech stranách zhruba o 10 centimetrů seříznuto. Není tedy vyloučeno, že místo, kde se mohla nacházet Brandlova signatura, bylo odstraněno,“ informuje kurátorka Sbírky starého umění Andrea Steckerová z Národní galerie. Toto velkolepé dílo objednal Brandlův štědrý podporovatel František Josef hrabě Černín do své umělecké sbírky umístěné v pražském paláci na Hradčanech.

Od října 2023 bude zrestaurovaná malba k vidění na reprezentativní přehlídce malířových děl ve Valdštejnské jízdárně. Výstavu s názvem Petr Brandl - příběh bohéma pořádá Národní galerie Praha.

Připravovaná výstava Národní galerie, kde bude mít divák možnost shlédnout kolem stovky děl včetně obrazu Historie Josefa Egyptského ze sbírek státního hradu a zámku Jindřichův Hradec, detailně představí i Brandlův velice poutavý osobní život. Malíř byl celoživotním dlužníkem a kvůli dluhům byl i několikrát vězněn. Vedl spory o výživné na děti se svou manželkou Helenou, která si stěžovala na jeho záletnictví. Život tohoto bohéma, nejslavnějšího a nejlépe placeného umělce v Čechách, byl ukončen v Kutné Hoře, kde malíř zcela osamocen zemřel v roce 1735. Výstava ve Valdštejnské jízdárně v Praze potrvá od října 2023 do února 2024.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…