Národní památkový ústav: V Telči byla slavnostně zakončena Univerzita třetího věku

29.05.2019 19:11

V Historickém sále Univerzitního centra Masarykovy univerzity v Telči se uskutečnilo slavnostní zakončení jednoletého vzdělávacího kurzu Etudy ze středověkého a raně novověkého života, pořádaného pro více než 80 posluchačů Univerzity třetího věku Masarykovy univerzity v Telči. Na přípravě a programu kurzu se také podílelo územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu v Telči.

Národní památkový ústav: V Telči byla slavnostně zakončena Univerzita třetího věku
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

„Cílem kurzu bylo seznámit posluchače se světem vrcholného středověku až k prahu raného novověku (13. – počátek 16. stol.) v celé jeho šíři. Vedle života šlechty byla představena i majoritní společnost (venkovské obyvatelstvo, měšťané, církev), její každodennost, život, smrt, práva i nejistá doba válek. Důraz byl kladen i na vyvrácení, bohužel dosud často opakovaných, nesmyslných tvrzení o středověku,” konstatoval ředitel územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Telči Pavel Macků.

Slavnostního zakončení se zúčastnila prorektorka Masarykovy univerzity Naděžda Rozehnalová a Pavel Macků, ředitel telčské pobočky Národního památkového ústavu, který byl hlavním partnerem a odborným garantem vzdělávacího kurzu. Právě přednáška Pavla Macků „Vojenství ve středověku/středověká zbroj s ukázkou replik středověkého brnění“ byla v provedeném dotazníkovém šetření hodnocena posluchači kurzu jako vůbec nejlepší. Velmi dobrého výsledku dosáhly také další přednášky i celkové hodnocení kurzu, který bude v příštím roce pokračovat Etudami ze středověkého a raně novověkého života II.

„Kurz je příkladem dobré spolupráce mezi odbornými a vzdělávacími institucemi. Jeho hodnocení i zájem ze strany studentů jsou toho nejlepším důkazem,” řekl ředitel Univerzitního centra MU v Telči Jaroslav Makovec. Na Masarykově univerzitě vznikla Univerzita třetího věku již v roce 1990 a o její kurzy je stále velký zájem. Zatímco v roce 2005 zde studovalo pět set seniorů, v letošním akademickém roce už je to přes dva tisíce. V Telči má Univerzita třetího věku již třináctiletou tradici. Přednášky probíhají v areálu bývalých jezuitských kolejí, tedy v sídle Univerzitního centra, které zajišťuje především studijní a vzdělávací příležitosti fakult Masarykovy univerzity či univerzitní programy v rámci celoživotního vzdělávání v Kraji Vysočina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…