Národní památkový ústav: V Telči byla slavnostně zakončena Univerzita třetího věku

29.05.2019 19:11

V Historickém sále Univerzitního centra Masarykovy univerzity v Telči se uskutečnilo slavnostní zakončení jednoletého vzdělávacího kurzu Etudy ze středověkého a raně novověkého života, pořádaného pro více než 80 posluchačů Univerzity třetího věku Masarykovy univerzity v Telči. Na přípravě a programu kurzu se také podílelo územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu v Telči.

Národní památkový ústav: V Telči byla slavnostně zakončena Univerzita třetího věku
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

„Cílem kurzu bylo seznámit posluchače se světem vrcholného středověku až k prahu raného novověku (13. – počátek 16. stol.) v celé jeho šíři. Vedle života šlechty byla představena i majoritní společnost (venkovské obyvatelstvo, měšťané, církev), její každodennost, život, smrt, práva i nejistá doba válek. Důraz byl kladen i na vyvrácení, bohužel dosud často opakovaných, nesmyslných tvrzení o středověku,” konstatoval ředitel územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Telči Pavel Macků.

Slavnostního zakončení se zúčastnila prorektorka Masarykovy univerzity Naděžda Rozehnalová a Pavel Macků, ředitel telčské pobočky Národního památkového ústavu, který byl hlavním partnerem a odborným garantem vzdělávacího kurzu. Právě přednáška Pavla Macků „Vojenství ve středověku/středověká zbroj s ukázkou replik středověkého brnění“ byla v provedeném dotazníkovém šetření hodnocena posluchači kurzu jako vůbec nejlepší. Velmi dobrého výsledku dosáhly také další přednášky i celkové hodnocení kurzu, který bude v příštím roce pokračovat Etudami ze středověkého a raně novověkého života II.

„Kurz je příkladem dobré spolupráce mezi odbornými a vzdělávacími institucemi. Jeho hodnocení i zájem ze strany studentů jsou toho nejlepším důkazem,” řekl ředitel Univerzitního centra MU v Telči Jaroslav Makovec. Na Masarykově univerzitě vznikla Univerzita třetího věku již v roce 1990 a o její kurzy je stále velký zájem. Zatímco v roce 2005 zde studovalo pět set seniorů, v letošním akademickém roce už je to přes dva tisíce. V Telči má Univerzita třetího věku již třináctiletou tradici. Přednášky probíhají v areálu bývalých jezuitských kolejí, tedy v sídle Univerzitního centra, které zajišťuje především studijní a vzdělávací příležitosti fakult Masarykovy univerzity či univerzitní programy v rámci celoživotního vzdělávání v Kraji Vysočina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…