Národní památkový ústav: Valtický zámek má za sebou vydařenou sezónu

29.12.2018 11:58

V roce 2018 si cestu na zámek našel rekordní počet návštěvníků, bylo to nejvíc v novodobé historii zámku. I když řada českých památek zaznamenala v roce 2018 meziročně mírný pokles v návštěvnosti, který byl způsobený extrémně teplým srpnovým počasím, na valtický zámek přišlo meziročně lidí opět o něco víc. Zámek Valtice se tak v roce 2018 dostal na 6. místo mezi státem spravovanými památkami.

Národní památkový ústav: Valtický zámek má za sebou vydařenou sezónu
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

V roce 2018 přišlo ve Valticích na všechny zámecké okruhy a výstavy celkem 128.427 platících návštěvníků, zatímco v roce 2017 to bylo celkem 116.086 osob. Největší zájem je o klasickou prohlídku šlechtických komnat, ale výrazně zaujala také výstava kostýmů z filmu Marie Terezie a výstava Tajuplný svět, kterou připravil český záhadolog a spisovatel Arnošt Vašíček.

Zvlášť evidujeme návštěvníky kulturních akcí, které se na zámku Valtice konají zejména díky činnosti Národního centra divadla a tance. Také kulturní události na valtickém zámku zaznamenaly meziroční nárůst návštěvnosti. V roce 2017 se událostí na zámku účastnilo 57.553 lidí, v roce 2018 to bylo celkem 65.980 diváků a posluchačů. Kulturní akce se konají takřka po celý rok a v různých částech zámeckého areálu, nejvíce však samozřejmě v divadle a jízdárně. V roce 2018 se poprvé v zámecké jízdárně konaly hned tři plesy - Krojový ples, ples Základní školy Valtice a ples Střední vinařské školy. Jízdárna dodala noblesu také valtickému koštu vín, přilehlá Španělská konírna pak v listopadu poprvé hostila Svěcení vína. Obrovskou návštěvnost jízdárna zažívá již tradičně při květnových Valtických vinných trzích a nově také při říjnovém čokoládovém festivalu. V jízdárně, v divadle a na zámeckém dvoře i nádvoří se během roku konalo několik desítek koncertů a divadelních představení. Letní škola staré hudby letos oslavila svůj 30. ročník a tradicí se stává i Lednicko-valtický hudební festival.

Připravili jsme také akce s volným vstupem pro širokou veřejnost. Jaro na zámku jsme již podruhé přivítali velikonočním víkendem a doprovodným programem. V červenci patřil zámecký dvůr akci Letní pití vína s přehlídkou 18 moravských vinařství, kterou doplnil gastro festival „Valtice po italsku“. Páteční letní večery zpestřila cimbálka a středy pak kytarová muzika. Vrcholem hlavní turistické sezony již po několikáté staly barokní slavnosti Feste Teatrale, které nabídly spoustu barokních radostí a uměleckých vystoupení. Trubač, provazochodkyně, myší dostihy, loutnista, žongléř a další umělci předváděli poslední prázdninovou sobotu své kousky nadšeným divákům, bohužel však den vydatně propršel a slavnostní barokní ohňostroj musel být přesunut na jiný termín a netradičně pak doplnil valtické vinobraní.

Daří se také nadále opravovat jednotlivé části zámku. V létě 2018 byly započaty práce na obnově čelní fasády celkem za cca 40 miliónů korun, první třetina fasády je již dokončena a sochy opět krásně září, i s obnovenými zlatými prvky. Fasáda včetně středy a hlavního průčelí bude dokončena během roku 2019. Za dalších 40 milionů korun se bude v následujících dvou letech rekonstruovat také východní předzámčí. Dojde ke kompletní opravě střech a fasád a hotel Hubertus tak bude po tuto dobu uzavřen. Stavební práce již byly zahájeny, stejně jako na západním předzámčí, kde se dokončí obnova střech a krovů. V hlavním zámeckém paláci se také opravuje. Kompletní obnovou prochází několik místností v prvním podlaží, které nejsou zahrnuty v hlavním prohlídkovém okruhu. Od roku 2020 povede těmito komnatami nový prohlídkový okruh.

Všem spolupracovníkům, partnerům a příznivcům děkujeme. Těšíme se na sezónu 2019, kdy opět připravujeme řadu novinek a věříme, že i stejně bohatý kulturní program.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…