Národní park Podyjí: Prosekané stráně pomohou vřesu nebo světlomilným orchidejím

06.11.2017 10:17

Na Hardeggské stráni, u popické kaple nebo na Kraví hoře mohou lidé v těchto dnech potkat lesníky prořezávající náletové dřeviny. Na různých místech také probíhá podzimní dosékání nebo mulčování luk. Správci Národního parku Podyjí se tak snaží udržet nebo rozšířit prostor pro světlomilné orchideje či třeba trsy vřesu.

Národní park Podyjí: Prosekané stráně pomohou vřesu nebo světlomilným orchidejím
Foto: nppodyji.cz
Popisek: Národní park Podyjí - logo

„Cílem těchto zásahů je zamezit zarůstání na místech s citlivými druhy, která by se bez lidského přičinění rychle změnila v les,“ říká biolog Správy Národního parku Podyjí, který má na starosti právě péči o cenné přírodní plochy.

Zásah na Kraví hoře bude zaměřen na borovice, růže a další dřeviny zarůstající hodnotné části vřesoviště. Zástinem nebo hromaděním vrstvy jehličí trpí například porosty vřesu. Silná probírka dřevin na Hardeggské stráni by měla udržet lesostepní charakter lokality. Zásah prospěje světlomilným orchidejím. „Za Popickou kaplí zase dojde k odstranění přehoustlých porostů janovce metlatého na místě bývalých sadů a stepních louček,“ dodává Stejskal.

Návštěvníky národního parku proto prosíme, aby v místech těchto zásahů dbali zvýšené opatrnosti a omluvili mírné omezení kvůli pohybu lesní techniky a zvýšenému hluku.


Silná probírka dřevin na Hardeggské stráni by měla udržet lesostepní charakter lokality. Zásah prospěje například světlomilným orchidejím. FOTO: Robert Stejskal / Správa Národního parku Podyjí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…