Národní park Podyjí právě slaví 25 let

23.03.2016 10:48

Ve Znojmě se předevčírem uskutečnilo slavnostní zasedání Rady Národního parku Podyjí. Důvodem oslavy je skutečnost, že přesně před 25 lety (20. 3. 1991) byl nařízením vlády zřízen tamní národní park. Jednání se za MŽP zúčastnil náměstek ministra Vladimír Dolejský. Součástí slavnostního setkání byla i premiéra filmu Obrázky z Podyjí představená za účasti jeho tvůrců. Letošní rok je pro ochranu přírody a pro národní parky velmi významný. Před čtvrtstoletím byly vyhlášeny 2 nové národní parky (Šumava a Podyjí) a jeden vyhlášen nově (KRNAP). Dále byly ve stejném roce vyhlášeny 3 nové chráněné krajinné oblasti, takže rok 1991 byl zásadní co do rozšíření sítě velkoplošných chráněných území v ČR.

Národní park Podyjí právě slaví 25 let
Foto: nppodyji.cz
Popisek: Národní park Podyjí - logo

Národní park Podyjí je mezi našimi národními parky tím, který nejlépe odpovídá mezinárodním kritériím pro tuto kategorii chráněného území a který se nejrychleji přibližuje naplnění dlouhodobých cílů ochrany. O těchto kvalitách svědčí i některá ocenění, které NP Podyjí získal: Diplom Rady Evropy pro chráněná území, deklarující kvalitu péče o území, či Certifikát přeshraniční spolupráce Federace Europarc.

Problematika ochrany přírody v národních parcích představuje jednu z hlavních priorit ochrany přírody a krajiny v České republice. O tom svědčí i zásadní novela zákona o ochraně přírody a krajiny, kterou MŽP připravilo v roce 2014 a která se v současné době projednává v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Schválení tohoto zákona by mělo přinést kromě jiného jasné stanovení cílů ochrany národních parků, jejich poslání a zajistit transparentnost v péči o nejcennější území v České republice, tedy v národních parcích. V průběhu letošního roku a po schválení novely zákona o ochraně přírody a krajiny začne MŽP zpracovávat Strategii rozvoje národních parků. Ta by měla široké veřejnosti představit význam národních parků, společenské funkce, které parky naplňují, a měla by také definovat hlavní dlouhodobé úkoly národních parků a jejich vize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…