Národní pedagogické muzeum: Pražská muzejní noc 2019

04.06.2019 21:37

V sobotu 8. června se Národní pedagogické muzeum J. A. Komenského (NPMK) tradičně připojí k Pražské muzejní noci. Vstup je zdarma.

Národní pedagogické muzeum: Pražská muzejní noc 2019
Foto: npmk.cz
Popisek: Národní pedagogické muzeum J. A. Komenského

Úderem 19. hodiny otevřeme dveře všem návštěvníkům. Připravujeme pestrý doprovodný program k nové výstavě Historické portréty Komenského a jeho současníků. Exkluzivním exponátem výstavy je liturgický kalich Jednoty bratrské z roku 1564, který je součástí sbírek Oblastního muzea v Lešně. U příležitosti této výstavy je kalich vůbec poprvé zapůjčen mimo území Polska.

NPMK bude přístupné od 19:00 do 1:00 – stejně jako ostatní muzea, galerie a další kulturní instituce, které se Pražské muzejní noci účastní.

Akci (letos už 16. ročník) pořádá Národní muzeum, Dopravní podnik hlavního města Prahy a Asociace muzeí a galerií ČR ve spolupráci s dalšími institucemi.

Pro návštěvníky připravujeme mnoho doprovodných aktivit. Výtvarná dílna Jan Amos Kreativní nabídne možnost realizovat heslo ŠKOLA HROU. Kvíz Komenský známý i neznámý přiblíží život a dobu Učitele národů. Koncerty Orbis musicus aneb hudba doby Jana Amose představí hudbu 16. a 17. století. Výtvarné dílny budou pro návštěvníky Pražské muzejní noci otevřeny od 19:00 do 22:30. Koncerty během akce vyslechnete dokonce několikrát: v 19:30, ve 20:30 a ve 21:30. A kdo ví, možná přijde i Jan Amos Komenský osobně?

Připraven bude také písařský koutek. Právě tam můžete vyzkoušet psaní husím brkem i násadkou a také psaní hlaholicí – písmem, které používali věrozvěsti Cyril a Metoděj. V NPMK je (nejen v sobotu 8. června) k vidění stálá expozice, kde najdete souhrn vývoje českého školství (od jeho středověkých počátků do dnešních dní) a školní třídy z éry meziválečného Československa a z doby reálného socialismu.

Podrobnosti k programu naleznete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…