Národní technická knihovna oslaví desáté výročí

07.09.2019 10:57

Národní technická knihovna oslaví v pondělí 9. září desáté narozeniny. Moderní budova v pražských Dejvicích získala řadu architektonických ocenění a slouží nejen studentům nebo vědcům, ale také široké veřejnosti. Při příležitosti svých narozenin chystá bohatý program.

Národní technická knihovna oslaví desáté výročí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní technická knihovna

Návštěvníci se mohou mimo jiné těšit na vystoupení mezinárodně uznávaného barokního souboru Collegium 1704 i populární skupiny Tata Bojs či na návštěvu věhlasného rumunského výtvarného umělce Dana Perjovschiho.

Ani se nechce věřit, že od prvního otevření dveří v nové dejvické budově knihovny uplynulo už deset let. „Za dobu zde strávenou jsme udělali obrovský pokrok. Jednak jsme si museli zvyknout, že NTK denně projde nesrovnatelně větší počet lidí, než tomu bylo v Klementinu. Křivka návštěvnosti navíc neustále stoupá. Jednak jsme pak posunuli – podle hesla „knihovna je služba“ – své služby zákazníkům. Dnes se můžeme směle srovnávat se světem. Krásnou univerzitní knihovnu mají třeba Helsinky, přičemž věřím, že NTK jí je důstojným protějškem,“ prohlásil ředitel NTK Martin Svoboda.

Co se oslav týče, veškerý program je zdarma a volně přístupný všem zájemcům. „Začínáme v 10.30 zahájením výstavy „10 let s NTK“, kde návštěvníci uvidí fotografie od počátků technické knihovny až po současnost, na ni pak navážeme v 11.00, 12.00 a 13.30 exkurzemi pro veřejnost. Následovat bude v 15.00 komentovaná prohlídka výstavy Techné a v 15.30 si návštěvníky převezme Dan Perjovschi a přiblíží jim své centrální dílo v Hale služeb. Slavnostní večer, kterého se účastní i hosté z ministerstva školství, okolních institucí či radnice, zahájíme v 18.00,“ řekla koordinátorka oslav Romana Vylitová.

Mimochodem, na zmíněné výstavě Techné vystaví NTK nejvzácnější a nejstarší svazky ze svého fondu, například knihu o perspektivě od německého vědce a umělce Albrechta Dürera z roku 1525. Kurátor výstavy Milan Mikuláštík prozradil: „Jde o exhibici k příležitosti desátých narozenin NTK. Historické knihy jsou orámovány časovým obdobím mezi 16. a začátkem 19. století, spolu s nimi budou prezentována díla předních českých i zahraničních umělců. Například Bjorna Melhuse z Berlína nebo Dana Perjovschiho. Výstavu, na níž hrají hlavní roli knihy, jsme v knihovně nainstalovali poprvé.“

Propojení techniky a umění

Zmíněný Dan Perjovschi se do Prahy dostavil už na čtvrteční tiskovou konferenci. „Jsem poctěn, že jsem v minulosti mohl vyzdobit tuto fantastickou knihovnu. Trochu České republice závidím, protože v mé zemi se stavějí hlavně supermarkety. Knihovna uchovává vědomosti, je to to nejdemokratičtější zařízení, jaké můžete mít. Těší mě, že jsem součástí tak unikátního propojení techniky a umění, Milan Mikuláštík zde odvádí skvělou práci. Ještě bych dodal, že mé kresby nejsou jen obrázky z knížky. Je to výsledek víc než dvacetileté práce,“ řekl umělec před autogramiádou své knihy.

Ta bude pokřtěna během slavnostního pondělního večera. Vedoucí strategie a rozvoje NTK Eva Dibuszová popsala: „Celkem vydáváme tři tituly. Publikaci Dan Perjovschi – textové kresby, která je vlastně Danovým skicákem. Další bude reedice knihy, jež vznikla při otevření NTK v roce 2009. Obrazem vypráví o NTK jako architektonickém počinu. Křtít ji ale, na rozdíl od dalších dvou svazků, nebudeme. 10 let poté, třetí dílo, je kniha o tom, jak budova funguje zevnitř. Najdete v ní rozhovory se zaměstnanci i s rektory vysokých škol, obsahuje spoustu obrazového i textového materiálu.“

Po křtu a proslovech přijdou na řadu koncerty. Zahraje jak mezinárodně uznávaný barokní soubor Collegium 1704, tak kapela Tata Bojs. Ta v programu táhne nejvíce, alespoň podle ohlasů na sociálních sítích. Zaujala především videopozvánka skupiny na Facebooku, u níž fanoušci prosí o písně jako Šťastnější nebo Pěšáci. „Máme je na playlistu pokaždé, nedovedu si bez nich koncert představit.. Zájem nás samozřejmě moc těší, i když si myslím, že většinou jsou naše pozvánky trochu trapné. Vůbec jsme netušili, že taková blbost vyvolá tak velký zájem,“ smál se frontman kapely Milan Cais.

NTK oslaví druhé významné výročí během dvou let. Loni si v rámci oslav devátých narozenin připomněla 300. jubileum založení svého fondu. O ten se zasloužil v roce 1718 svou sbírkou knih první profesor inženýrství v českých zemích Christian Josef Willenberg. Původně učil pouze dvanáct studentů – dnes využívá služeb Národních technické knihovny přes třicet tisíc registrovaných uživatelů a desítky tisíc dalších návštěvníků.

Kompletní program oslav:

10:30
Vernisáž výstavy „10 let NTK“ ve fotografiích
(před NTK)

11:00, 12:00 a 13:30
Komentované prohlídky budovy
(sraz účastníků v Ballingově sále)

15:00
Komentovaná prohlídka výstavy „Techné“ v Galerii NTK, které se zúčastní také autor kreseb v Hale služeb Dan Perjovschi

Od 18 hodin
(Hala služeb)
Slavnostní proslovy významných hostů a křest knih

Koncert mezinárodně uznávaného barokního souboru Collegium 1704

Od 20:30 hodin
(před NTK)
Koncert Tata Bojs

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…