Národní zemědělské muzeum otevřelo nově pojatou expozici Rybářství. V příštím roce budou následovat Lesnictví, Myslivost a Studio gastronomie

16.12.2015 21:05

Moderní, interaktivní, s využitím množství audiovizuální techniky se zapojením zvukových a animačních technologií a 3D prezentace. Taková je nová expozice Rybářství, kterou dnes v Národním zemědělském muzeu (NZM) zahájil ministr zemědělství Marian Jurečka.

Národní zemědělské muzeum otevřelo nově pojatou expozici Rybářství. V příštím roce budou následovat Lesnictví, Myslivost a Studio gastronomie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo zemědělství

„Novou expozici charakterizuje interaktivita, ale také celá řada živých exponátů, jako jsou naše sladkovodní ryby. Jsem přesvědčen, že se bude líbit nejen dětem, ale že zaujme i dospělé a odbornou veřejnost. Expozice představuje rybářství také jako potravinový fenomén, ale i ve spojení s rybníkářstvím, které po staletí ovlivňuje krajinu,“ řekl ministr Jurečka.

Expozici oživují velká akvária s živými sladkovodními rybami. Návštěvníci tak uvidí například sumce, štiku, kapra nebo krmné plotice. „Dalšími prvky jsou třeba interaktivní model rybniční soustavy a diorama výlovu rybníka. Lákadlem bude zřejmě i průhled do bobří nory,“ uvedl ředitel pražské pobočky NZM Jiří Houdek.

Samostatným tématem je „Praha rybářská“ vzhledem k tomu, že řeka Vltava poskytovala po staletí obyvatelům Prahy i okolních osad obživu a rybářství pro ni mělo velký význam. Další část s názvem „Rybníky nejen pro ryby“ ukazuje, že rybníky nejsou pouze chovnými zařízeními, ale že důležité jsou také jejich další funkce, například protipovodňová, ekologická a krajinářská. Téma „Kdo otravuje ryby“ připomíná, že řada ryb je dnes v ohrožení, a to i vinou lidské činnosti.

Na dotykových LCD panelech si mohou návštěvníci sami vyhledat informace týkající se kromě jiného anatomie ryb. Postupně expozice nabídne další aktivity. Pro děti třeba „Nakresli si svoji rybu“ a „Obleč se jako rybář“.

NZM chystá další podobné expozice, pro příští rok se připravuje expozice Lesnictví, Myslivost a Studio gastronomie, v následujícím roce to budou Vody, Badatelna, Zemědělství, Potravinářství a venkovní expozice Živá zahrada.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…