Návrh zákona o úvěru pro spotřebitele je v připomínkovém řízení

20.06.2015 12:10

Ministerstvo financí dne 19. června zahájilo mezirezortní připomínkové řízení k návrhu zákona o úvěru pro spotřebitele. Připomínky je možné zasílat nejpozději do 20. července 2015, a to na elektronickou adresu uver@mfcr.cz.

Návrh zákona o úvěru pro spotřebitele je v připomínkovém řízení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Návrh zákona o úvěru pro spotřebitele uceleně upravuje distribuci pro celý segment retailových úvěrů. Legislativně-technicky dochází k vytvoření nového zákona, který přebírá úpravu ze zákona č. 145/2010 Sb., o spotřebitelském úvěru a o změně některých zákonů a doplňuje ji o produktovou regulaci hypotečního úvěru a jednotnou institucionální úpravu společnou pro celý úvěrový trh.

Dochází tak k implementaci Směrnice 2014/17/EU o smlouvách o spotřebitelském úvěru na nemovitosti určené k bydlení (MCD), která upravuje hypoteční úvěry, dosud z úpravy spotřebitelských úvěrů vyloučené. Termín pro transpozici této směrnice je 21. březen 2016.

Důležitým prvkem navrhované právní úpravy je institucionální regulace (tedy zejména požadavky na vstup do odvětví nebankovních poskytovatelů a zprostředkovatelů úvěrů pro spotřebitele, jejich odbornou způsobilost a důvěryhodnost a dohled nad nimi). Institucionální úprava vychází jednak z požadavků směrnice MCD, která obsahuje poměrně podrobné požadavky na podnikání zprostředkovatelů úvěrů na bydlení, kterým poskytuje jednotnou licenci, platnou po celé EU (tzv. evropský pas) a současně stanoví požadavek na adekvátní úpravu nebankovních poskytovatelů úvěrů na bydlení. Současně navržená úprava reaguje na usnesení č. 367/2014 Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR ke sněmovnímu tisku č. 41 (původně projednáváno jako „protilichevní“ poslanecká iniciativa), které vyzývá vládu ke zvýšení nároků kladených na nebankovní poskytovatele a zprostředkovatele úvěrů a zavedení účinného dohledu nad jejich činností.

Cílem návrhu zákona o úvěru pro spotřebitele je, kromě implementace směrnice MCD, posílení ochrany spotřebitele v oblasti, kde dnes dochází ke značnému počtu případů poškozování práv spotřebitelů, zvýšení kredibility odvětví, sjednocení úpravy úvěrů pro spotřebitele (spotřebitelských a hypotečních) a konsolidace právní úpravy distribuce na finančním trhu.

Dokumenty ke stažení

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…