Nejdražší mince světa poprvé v České republice! Na výstavě v Nové budově Národního muzea

07.02.2016 9:42

Národní Pokladnice ve spolupráci s Národním muzeem představí ve dnech 9. až 12. února 2016 v Nové budově Národního muzea unikátní minci Flowing Hair Dollar. Tato jedinečná mince z roku 1794, v hodnotě více než 10 milionů dolarů, je vůbec nejdražší mincí na světě, která se kdy objevila na světových aukcích. Návštěvníci budou moci vedle této vzácné mince zhlédnout také bostonskou originální kopii Deklarace nezávislosti USA. Výstava v Nové budově Národního muzea bude přístupná zdarma.

Nejdražší mince světa poprvé v České republice! Na výstavě v Nové budově Národního muzea
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Vůbec poprvé v historii putuje mince Flowing Hair Liberty Dollar do Evropy. Výstava v Národním muzeu je součástí evropského turné, během něhož mince poputuje do osmi hlavních evropských měst: Prahy, Varšavy, Tallinu, Helsinek, Stockholmu, Osla, Dublinu a Londýna. Česká republika má tu čest představit tento numismatický skvost jako první. Turné pořádá Samlerhuset Group, mateřská společnost Národní Pokladnice s. r. o., ve spolupráci s Národním muzeem.

„Je nám ctí představit poprvé v České republice minci, která je nejen nejdražší, ale též sehrála významnou roli v amerických dějinách. Jde o mimořádnou a neuvěřitelně vzrušující událost. Flowing Hair Liberty Dollar přivážíme do Prahy spolu s bostonským originálem kopie Deklarace nezávislosti USA a díky spolupráci s Národním muzeem se na tyto dva milníky americké historie bude moci přijít podívat mnoho lidí," říká Luboš Krčil, ředitel Národní Pokladnice.

„Před čtyřmi lety jsme měli jedinečnou možnost hostit v Nové budově Národního muzea unikátní minci Double Eagle, která vyvolala mezi návštěvníky mimořádný zájem. Velmi rádi jsme se tedy znovu ujali role hostitele a nyní máme tu čest představit nejdražší minci světa Flowing Hair Liberty Dollar, jež bude v rámci putování po evropském kontinentě poprvé odhalena v Národním muzeu,“ dodává generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Mince jako jeden ze symbolů nezávislých Spojených států amerických

V roce 1792 byl schválen právní dokument upravující oběh měn na území Spojených států. Vzhledem k potřebě co nejrychlejšího vyražení kovových dolarových mincí bylo rozhodnuto, že k jejich výrobě bude použito stříbro. V souladu se zákonem upravujícím zásady ražení stříbrných mincí ze dne 2. dubna 1792 musela ryzost činit 0,8924. Dne 29. srpna 1794 bylo v mincovně ve Philadelphii získáno 1734,50 uncí rafinovaného stříbra. Na základě zkoušek se slitinou bylo rozhodnuto o zvýšení ryzosti na hodnotu 0,900 s tím, že čisté stříbro bylo doplněno příměsí mědi. Takto Spojené státy zahájily výrobu prvních dolarů, které navrhl Robert Scott.
Krátce po zahájení výroby se ukázalo, že mincovní písty jsou vzhledem k tvrdosti slitiny příliš slabé. Dalším problémem byl poměrně velký průměr, hmotnost mince (39 až 40 mm a 27 g) a velká přítlačná síla, která působila na mincovní písty, vyvolávala jejich rychlejší opotřebení, takže se celkem podařilo vyrazit pouze 2 000 mincí. 242 exemplářů z této partie bylo zničeno. Zachovalo se pouze několik kusů (pravděpodobně dva), které měly sloužit jako vzor pro další emisi naplánovanou na příští rok. Zbývajících 1 758 kusů bylo předáno řediteli mincovny.

Od 15. října 1794 byly mince postupně uváděny do oběhu. Značná část celé emise byla poškozena v důsledku technologických chyb, nesprávné rafinace a problémů při ražbě těchto mincí. Na povrchu některých mincí se začaly objevovat „důlky“ způsobené malými vzduchovými bublinami ve slitině. Z důvodu nepřesného nastavení pístů se snížila zřetelnost aversu a reversu, což bylo zvláště patrné na levé straně aversu mincí ražených na konci partie, když byly mincovní písty již značně opotřebené.

Ukázalo se také, že část mincí nese stopy „úpravy“, která byla založená na odstraňování přebytků slitiny. Mince musela mít určenou hmotnost, takže se za účelem jejího dosažení ručně upravovala podle platného standardu. Výsledky těchto snah byly zcela jiné, než se očekávalo. Velmi špatně dopadly zvláště vlasy personifikované bohyně Liberty. U části emise byl použit opačný postup – v průběhu ražby se na čistý mincovní kroužek nanášel tzv. blank (kousíčky slitiny). V důsledku tohoto procesu se mezi jednotlivými mincemi raženými stejným párem razidel objevovaly drobné rozdíly ve vzhledu aversu a reversu (mohlo jít o další hvězdu nebo jiný znak).

Odhaduje se, že do dnešní doby se zachovalo přibližně jen 120 mincí, nalezeno ovšem bylo pouhých 10 kusů. Vzhledem k problémům při jejich výrobě v roce 1794 bylo nalezení exempláře vyraženého bez závad do dnešní doby téměř nemožné a z toho také vyplývá astronomická cena, které tato mince dosáhla.
Nyní mohou návštěvníci Národního muzea vidět minci, která byla v roce 2013 ve slavné Stack´s Bowers vydražena za neuvěřitelných 10 016 875 dolarů (téměř 250 mil. Kč) a stala se tak nejdražší mincí, jaká kdy byla v historii prodána.

Prodloužená otevírací doba Nové budovy Národního muzea

Zastávka evropského turné v České republice potrvá pouhé čtyři dny.Výstava „Nejdražší mince světa – legendární Flowing Hair Liberty Dollar z roku 1794“ bude pro veřejnost otevřena v Nové budově Národního muzea od úterý 9. února od 13 do 20 hodin a od 10. do 12. února od 10 do 20 hodin. Národní muzeum tak prodlouží otevírací dobu Nové budovy Národního muzea, aby vyšlo vstříc předpokládanému zájmu návštěvníků.

Vstup na tuto výstavu je zdarma. Ostatní výstavy v Nové budově Národního muzea jsou zpřístupněny v rámci běžného vstupného.

Více informací o výstavě naleznete na: www.flowing-hair.cz
Video o historii Flowing Hair Dollar zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…