Nejlepším vínem v Čechách je Rulandské šedé z Velkých Žernosek

12.06.2013 15:44

Nejlepším vínem, tedy Šampionem, vinařské oblasti Čechy se v Národní soutěži vín, nejvyšší soutěži vín v České republice, stalo Rulandské šedé, výběr z hroznů 2012 z Žernoseckého vinařství s.r.o. Nejlepším červeným vínem zvolila porota Rulandské modré, české zemské víno 2011 vinařství Zlatá Praha, s.r.o. Nejlepší česká vína pořadatelé nabídnou k ochutnání na výstavě vín 21. června v pražském Suchdole.

Nejlepším vínem v Čechách je Rulandské šedé z Velkých Žernosek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lahve vína, ilustrační foto

Národní soutěž vín probíhá pod garancí Svazu vinařů ČR, za organizačního zajištění Národním vinařským centrem a za finanční podpory Vinařského fondu. Za vinařskou oblast Čechy soutěž organizovala Česká zemědělská univerzita v Praze a Cech českých vinařů.

Kromě kategorie bílých suchých a polosuchých vín a červených vín vybírala porota z letos rekordních 85 přihlášených vzorků, pocházejících z vinařské oblasti Čechy, také nejlepší růžové víno, kterým se stal Modrý Portugal rosé, jakostní víno 2012 z Lobkowiczkého zámeckého vinařství v Roudnici nad Labem. Ryzlink rýnský, výběr z bobulí 2007 vinaře Luďka Vondráka získal ocenění za nejlepší bílé polosladké víno. Žernosecké vinařství s.r.o. kromě titulu Šampiona získalo také cenu za nejlepší kolekci přihlášených vín. Na základě vysokého bodové hodnocení postupuje 67 nejlepších českých vín do 1. celostátního kola Salonu vín – národní soutěže vín.

„Zájem vinařů i veřejnosti o Národní soutěž vín rok od roku roste, takže máme letos příležitost nejen ohodnotit, ale také všem zájemcům o vinařství v Čechách představit rekordních 85 vín. Všechna tato vína, tedy i Šampiona a vítěze kategorií, nabídneme k ochutnání a posouzení v pátek 21. června v areálu České zemědělské univerzity v Praze Suchdole,“ komentoval a na výstavu českých vín pozval rektor ČZU prof. Ing. Jiří Balík, CSc., za pořadatele letošního ročníku Národní soutěže vín vinařské oblasti Čechy.

Výstava pro veřejnost

Veřejnost bude mít jedinečnou příležitost seznámit se s nejlepšími víny z vinařské oblasti Čechy na vlastní chuťové pohárky za přívětivé vstupné 100,- Kč v pátek 21. června od 16 do 20 hodin v Klubu C v areálu České zemědělské univerzity v Praze (Kamýcká 129, Praha-Suchdol).

Hodnocením vín vinařské oblasti Čechy byl zahájen seriál pěti nominačních kol hodnocení Národní soutěže vín, která vyvrcholí 1. a 2. finálovým kolem Salonu vín – národní soutěže vín 2014, kde se vína z celé republiky budou ucházet o titul absolutního Šampiona České republiky a titul a umístění v Salonu vín ČR, stovky nejlepších vín pro daný rok vystavené ve státním zámku ve Valticích.

Šampion a vítězové kategorií:

Kategorie A - bílá vína suchá a polosuchá
Rulandské šedé, výběr z hroznů 2012 - Žernosecké vinařství s.r.o.

Kategorie B – bílá polosladká vína
Ryzlink rýnský, výběr z bobulí 2007 - Luděk Vondrák

Kategorie C – sladká vína
Rulandské modré, výběr z hroznů 2012 - Školní statek, Mělník

Kategorie D - růžová vína
Modrý Portugal, jakostní víno 2012 - Lobkowiczké zámecké vinařství, Roudnice nad Labem s.r.o.

Kategorie E - červená vína
Rulandské modré, české zemské víno 2011 - Zlatá Praha, s.r.o.

Nejlepší kolekce: Žernosecké vinařství s.r.o.

Vinařská oblast Čechy nabízí díky svému rozptýlení na velkém území na svých 630ti hektarech vinic mimořádně rozmanité spektrum půdních a klimatických podmínek, a tedy i množství velmi zajímavých a nezaměnitelných vín. Vinice jsou po Čechách roztroušeny od malebných vinic na mnoha místech Prahy, přes Beroun, Kutnou Horu, Litoměřice a podél Labe od Kuksu, Mělníka až po Ústí nad Labem. Nejvíce se zde daří odrůdám Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Rulandské šedé a bílé a z červených vyniká Svatovavřinecké, Modrý Portugal, Zweigeltrebe a Rulandské modré.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …