Nejstarší elektrárna Vltavské kaskády je opravena. Ročně zásobí 20 tisíc domácností

19.08.2015 20:30

Tři týdny trvající údržbové práce na jednom ze dvou soustrojí vodní elektrárny Vrané nad Vltavou jsou minulostí.

Nejstarší elektrárna Vltavské kaskády je opravena. Ročně zásobí 20 tisíc domácností
Foto: ČEZ
Popisek: Vodní elektrárna Vrané nad Vltavou

Nejstarší a současně poslední vodní elektrárna tzv. vltavské kaskády před Prahou tak může po pravidelné komplexní diagnostice a údržbě nejdůležitějších částí opět vyrábět ročně v průměru více než 60 milionů kWh elektřiny a pokrývat tak spotřebu 20 tisíc domácností.

Příští rok oslaví osm desítek let spolehlivého provozu a po letošní průběžné opravě soustrojí TG2 má našlápnuto k dalšímu spolehlivému fungování. Aktuálně dokončené práce, které zaměstnaly tým více než 10 specialistů z elektráren ve Vraném, Slapech a Štěchovicích, trvaly od 27. července a zahrnovaly zejména kontrolu ložisek turbogenerátoru a přetěsnění lopat oběžného kola soustrojí TG2, servisní práce na chladicích systémech a také prevenci spočívající v diagnostice generátorů, čištění a měření kabelů nízko- a vysokonapěťových rozvodů a provádění kontroly a filtrace olejových náplní. Ve spolupráci se společnostmi ČEZ Distribuce a ČEZ Distribuční služby dochází souběžně i k opravě transformátoru T103. Nevznikla přitom žádná ztráta na výrobě, protože kvůli současné hydrologické situaci a povinnosti udržovat podle platného Manipulačního řádu pouze minimální průtoku 40 m3/s směrem na Prahu by jedno ze soustrojí bylo beztak mimo provoz.

Dvě soustrojí, každé o výkonu 8 MW, jsou nyní opět připravena roztočit vertikální Kaplanovy turbíny na 150 otáček za minutu a využívat energii vody ve prospěch člověka.

„Vodní elektrárna Vrané nad Vltavou patří k důležitým článkům vltavské kaskády. Pravidelné servisní akce, jakou byla právě ukončená průběžná oprava, jsou nezbytnou podmínkou bezproblémového a bezpečného provozu poslední velké vltavské elektrárny před Prahou,“ říká ředitel Vodních elektráren ČEZ, a. s., Petr Maralík.

„Po loňské modernizaci řídicích systémů a ochran a právě skončené údržbě předpokládáme plynulý provoz a další déletrvající opravy až v první polovině příštího roku, kdy mimo jiné opět provedeme údržbu v jindy nepřístupných vodních cestách. Těmi na dvě soustrojí v plném provozu proudí 180 kubíků vody za vteřinu,“ dává nahlédnout do doslova do kuloárů elektrárny Ivan Halva, vedoucí provozu vodní elektrárny Vrané nad Vltavou a současně místní starousedlík.

Díky pravidelné údržbě a průběžným modernizacím je nejstarší vodní elektrárna tzv. Vltavské kaskády dnes schopna vyrábět ze stejného množství vody více elektřiny. Poslední velké generální opravy soustrojí TG1 (rok 2009) a TG2 (2007) totiž znamenaly navýšení průměrné účinnosti o více než 5 % a růst průměrné roční výroby o 2,4 milionu kWh. Díky průměrné roční produkci 60 milionů kWh elektrárna dnes zásobuje 20 tisíc domácností v kraji na pomezí středních Čech a metropole.

Více informací včetně fotogalerie elektrárny Vrané nad Vltavou najdete na http://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny/obnovitelne-zdroje/voda/vrane.html

Více informací o vodních elektrárnách provozovaných v rámci Skupiny ČEZ najdete na http://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny/obnovitelne-zdroje/voda/vodni-elektrarny-cez.html

Víte, že…

• vodní elektrárna Vrané s celkovým výkonem 13,88 MW vyrábí levnou, ekologicky čistou elektrickou energii a vyrovnává spolu s nádrží ve Štěchovicích špičkový odtok z elektrárny Slapy?

• nádrž vodního díla Vrané nad Vltavou o objemu 11 milionů m3 slouží současně jako spodní nádrž pro přečerpávací vodní elektrárnu Štěchovice II?

• provoz elektrárny je dálkově řízen z centrálního dispečinku vltavské kaskády ve Štěchovicích tak, aby zabezpečoval dlouhodobý vyrovnaný odtok z celé kaskády?

• po modernizaci elektrárny v roce 1994 spočívající ve zbudování řídicího systému zapouzdřené rozvodny 110 kV a vnitřní rozvodny 22 kV bylo možno zahájit její bezobslužný provoz?

• minimální průtok nutný pro fungování elektrárny je 40 m3/s?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…