Nejstarší elektrárna Vltavské kaskády je opravena. Ročně zásobí 20 tisíc domácností

19.08.2015 20:30

Tři týdny trvající údržbové práce na jednom ze dvou soustrojí vodní elektrárny Vrané nad Vltavou jsou minulostí.

Nejstarší elektrárna Vltavské kaskády je opravena. Ročně zásobí 20 tisíc domácností
Foto: ČEZ
Popisek: Vodní elektrárna Vrané nad Vltavou

Nejstarší a současně poslední vodní elektrárna tzv. vltavské kaskády před Prahou tak může po pravidelné komplexní diagnostice a údržbě nejdůležitějších částí opět vyrábět ročně v průměru více než 60 milionů kWh elektřiny a pokrývat tak spotřebu 20 tisíc domácností.

Příští rok oslaví osm desítek let spolehlivého provozu a po letošní průběžné opravě soustrojí TG2 má našlápnuto k dalšímu spolehlivému fungování. Aktuálně dokončené práce, které zaměstnaly tým více než 10 specialistů z elektráren ve Vraném, Slapech a Štěchovicích, trvaly od 27. července a zahrnovaly zejména kontrolu ložisek turbogenerátoru a přetěsnění lopat oběžného kola soustrojí TG2, servisní práce na chladicích systémech a také prevenci spočívající v diagnostice generátorů, čištění a měření kabelů nízko- a vysokonapěťových rozvodů a provádění kontroly a filtrace olejových náplní. Ve spolupráci se společnostmi ČEZ Distribuce a ČEZ Distribuční služby dochází souběžně i k opravě transformátoru T103. Nevznikla přitom žádná ztráta na výrobě, protože kvůli současné hydrologické situaci a povinnosti udržovat podle platného Manipulačního řádu pouze minimální průtoku 40 m3/s směrem na Prahu by jedno ze soustrojí bylo beztak mimo provoz.

Dvě soustrojí, každé o výkonu 8 MW, jsou nyní opět připravena roztočit vertikální Kaplanovy turbíny na 150 otáček za minutu a využívat energii vody ve prospěch člověka.

„Vodní elektrárna Vrané nad Vltavou patří k důležitým článkům vltavské kaskády. Pravidelné servisní akce, jakou byla právě ukončená průběžná oprava, jsou nezbytnou podmínkou bezproblémového a bezpečného provozu poslední velké vltavské elektrárny před Prahou,“ říká ředitel Vodních elektráren ČEZ, a. s., Petr Maralík.

„Po loňské modernizaci řídicích systémů a ochran a právě skončené údržbě předpokládáme plynulý provoz a další déletrvající opravy až v první polovině příštího roku, kdy mimo jiné opět provedeme údržbu v jindy nepřístupných vodních cestách. Těmi na dvě soustrojí v plném provozu proudí 180 kubíků vody za vteřinu,“ dává nahlédnout do doslova do kuloárů elektrárny Ivan Halva, vedoucí provozu vodní elektrárny Vrané nad Vltavou a současně místní starousedlík.

Díky pravidelné údržbě a průběžným modernizacím je nejstarší vodní elektrárna tzv. Vltavské kaskády dnes schopna vyrábět ze stejného množství vody více elektřiny. Poslední velké generální opravy soustrojí TG1 (rok 2009) a TG2 (2007) totiž znamenaly navýšení průměrné účinnosti o více než 5 % a růst průměrné roční výroby o 2,4 milionu kWh. Díky průměrné roční produkci 60 milionů kWh elektrárna dnes zásobuje 20 tisíc domácností v kraji na pomezí středních Čech a metropole.

Více informací včetně fotogalerie elektrárny Vrané nad Vltavou najdete na http://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny/obnovitelne-zdroje/voda/vrane.html

Více informací o vodních elektrárnách provozovaných v rámci Skupiny ČEZ najdete na http://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny/obnovitelne-zdroje/voda/vodni-elektrarny-cez.html

Víte, že…

• vodní elektrárna Vrané s celkovým výkonem 13,88 MW vyrábí levnou, ekologicky čistou elektrickou energii a vyrovnává spolu s nádrží ve Štěchovicích špičkový odtok z elektrárny Slapy?

• nádrž vodního díla Vrané nad Vltavou o objemu 11 milionů m3 slouží současně jako spodní nádrž pro přečerpávací vodní elektrárnu Štěchovice II?

• provoz elektrárny je dálkově řízen z centrálního dispečinku vltavské kaskády ve Štěchovicích tak, aby zabezpečoval dlouhodobý vyrovnaný odtok z celé kaskády?

• po modernizaci elektrárny v roce 1994 spočívající ve zbudování řídicího systému zapouzdřené rozvodny 110 kV a vnitřní rozvodny 22 kV bylo možno zahájit její bezobslužný provoz?

• minimální průtok nutný pro fungování elektrárny je 40 m3/s?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ v I. čtvrtletí vydělal 13,6 mld. Kč, meziročně o čtvrtinu více

10:04 ČEZ v I. čtvrtletí vydělal 13,6 mld. Kč, meziročně o čtvrtinu více

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl v I. čtvrtletí 40,3 mld. Kč, což znamená meziroční nárůst …