Nejvyšší kontrolní úřad: Prezident Zeman podporuje rozšíření naší působnosti

14.04.2016 12:22

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala předal prezidentu republiky Miloši Zemanovi výroční zprávu NKÚ za rok 2015, která shrnuje výsledky kontrolní činnosti úřadu i další jeho aktivity za loňský rok. Tématem jednání, které se uskutečnilo v úterý 12. dubna 2016 na Pražském hradě, bylo i plánované rozšíření působnosti NKÚ na kontrolu samospráv a firem s majetkovou účastí státu. Prezident přislíbil, že se o rozšíření působnosti NKÚ svým vlivem zasadí.

Nejvyšší kontrolní úřad: Prezident Zeman podporuje rozšíření naší působnosti
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

Na zhruba hodinové schůzce probrali oba ústavní činitelé nejproblematičtější oblasti v hospodaření s veřejnými prostředky. „Informoval jsem pana prezidenta, jaké jsou aktuální trendy ve špatném hospodaření se státními prostředky. Dotkli jsme se například pořizování a provozování informačních a komunikačních technologií, ale řeč přišla i na efektivitu výběru daní či na to, jak se podařilo rozjet nové programové období pro čerpání prostředků z evropských fondů,“ upřesnil Kala.

Druhým tématem jednání bylo plánované rozšíření působnosti NKÚ, které prezident republiky pokládá za významný posun k lepší kontrole nakládání s veřejnými prostředky. „Pan prezident nechce, aby se opakoval poslední z mnoha předchozích pokusů o rozšíření působnosti našeho úřadu, kdy většina v horní komoře parlamentu hlasovala proti návrhu,“ doplnil Kala. Novela zákona o NKÚ, která rozšíření působnosti upravuje, čeká na projednání ve třetím čtení v Poslanecké sněmovně PČR, poté ji čeká projednání v Senátu PČR. Tam také dosud čeká na projednání novela Ústavy ČR, která rozšíření působnosti podmiňuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…