Nejvyšší správní soud potvrdil pokutu společnosti RWE

14.06.2017 18:01

Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost a potvrdil tak pokutu ve výši téměř 40 milionů Kč, kterou uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen ÚOHS) společnosti RWE Supply & Trading CZ, a.s. za zneužití dominantního postavení na velkoobchodním trhu dodávek zemního plynu. O tom, že stěžovatelka skutečně zneužila svého dominantního postavení, rozhodly správní soudy již dříve (rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne 28. března 2014 č. j. 5 Afs 15/2012-102). Nejvyšší správní soud tak nyní posuzoval jen samotnou pokutu.

Nejvyšší správní soud potvrdil pokutu společnosti RWE
Foto: Nejvyšší správní soud
Popisek: Nejvyšší správní soud

Stěžejní námitkou stěžovatelky byla bezúčelnost, popřípadě nepřiměřenost výše uložené pokuty s ohledem na celkovou délku řízení, které bylo zahájeno již na konci roku 2005. Nejvyšší správní soud však dospěl k závěru, že uložená sankce i nadále plní svoji funkci.

Vzhledem k závažnosti jednání, jehož se stěžovatelka dopustila, je i nadále žádoucí, aby nesla negativní následky s tímto jednáním spojené. To, že žalovaný na uložení pokuty nerezignoval, navíc dává stěžovatelce i ostatním soutěžitelům signál, že narušování hospodářské soutěže nezůstane ze strany veřejné moci nepotrestáno,“ uvádí se v rozsudku šestého senátu Nejvyššího správního soudu.

Soudci též přihlédli k tomu, že ani v jedné fázi řízení nezůstaly ÚOHS ani soudy nečinné a celková délka řízení vyplývala do značné míry z právní složitosti posuzované věci.

Šestý senát NSS také aproboval postup ÚOHS při výpočtu pokuty. Horní hranice pokuty se totiž vypočítává z čistého obratu soutěžitele dosaženého za poslední ukončené účetní období před vydáním prvního rozhodnutí ve věci, přičemž ÚOHS započítal do této částky zcela správně i tzv. in-house dodávky, tj. obchody uskutečněné stěžovatelkou v rámci holdingu skupiny RWE.  

Informace k rozsudku ze dne 7. června 2017 ve věci sp.zn. 6 As 68/2017. Celý rozsudek naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.