Nejvyšší správní soud potvrdil pokutu za poškození stromů v Klatovech

17.12.2023 16:44 | Tisková zpráva

Pokutu 100 tisíc korun uložila v roce 2018 městu Klatovy Česká inspekce životního prostředí za přestupek podle zákona o ochraně přírody a krajiny. Město prostřednictvím společnosti Project Outdoor s.r.o. instalovalo do jedenácti vzrostlých stromů v parku Mercandinovy sady lanové centrum uchycením šroubů do kmenů.

Nejvyšší správní soud potvrdil pokutu za poškození stromů v Klatovech
Foto: Nejvyšší správní soud
Popisek: Nejvyšší správní soud

Nejvyšší správní soud se ztotožnil se závěry městského soudu, že instalace představuje poškození dřevin rostoucích mimo les a že tímto zásahem došlo přinejmenším ke snížení ekologické funkce stromů, neboť narušení kmenů je významné pro jejich další dlouhodobý vývoj a zdravotní stav. Podle soudu se snížila i původní společenská funkce dřevin, protože ta byla ve značné míře redukována na funkci zábavní atrakce.

„Argumentuje-li stěžovatel v kasační stížnosti, že smyslem městského parku je jeho užívání obyvateli a nikoli ochrana vedená cílem oddělit lidi a stromy, stěžovatelův argument o větší atraktivitě parku a zvýšení jeho návštěvnosti může jen stěží obhájit popsané zásahy do kmenů zdravých stromů, které navíc bylo možné provést s využitím jiných, šetrnějších technologií upevnění, které by zdravotní stav stromů nenarušily v takové míře,“ uvádí se mimo jiné v rozsudku Nejvyššího správního soudu s odkazem na odborné posouzení Agentury ochrany přírody a krajiny.

Soudci uvedli, že zásadní je poškození vitality a zdravotního stavu stromů s možným rizikem infekce a nevratným vytvořením míst možného zlomu v místě necitlivých zásahů, které mohou i v budoucnu vést k selhání dřeviny. Důsledkem je podle soudu také snížení společenské funkce stromů, jíž se podle § 1 písm. b) vyhlášky č. 189/2013 Sb. rozumí soubor funkcí dřeviny ovlivňujících životní prostředí člověka, jako je snižování prašnosti, tlumení hluku či zlepšování mikroklimatu; mezi společenské funkce patří i funkce estetická, včetně působení dřevin na krajinný ráz a ráz urbanizovaného prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…