Nejvyšší správní soud rozhodoval o nároku dozorců vězeňské služby na proplacení přesčasových služeb

25.10.2015 12:58

Nejvyšší správní soud rozhodoval o nároku 58 dozorců Věznice Plzeň na proplacení přesčasových hodin služby. Vězeňská služba odmítla žalobcům službu přesčas proplatit, protože se mělo jednat o službu v důležitém zájmu služby, kterou lze do limitu 150 hodin ročně nařídit bez nároku na proplacení poměrné částky služebního příjmu.

Nejvyšší správní soud rozhodoval o nároku dozorců vězeňské služby na proplacení přesčasových služeb
Foto: Nejvyšší správní soud
Popisek: Nejvyšší správní soud

Žalobci se bránili tím, že hodiny přesčas jim byly nařizovány z důvodu systémového nedostatku služebních míst, tedy nikoliv v důležitém zájmu služby. Krajský soud v Plzni jejich žalobě vyhověl s tím, že vězeňské službě se nepodařilo prokázat, z jakých konkrétních důvodů byly služby přesčas jednotlivým žalobcům nařizovány.

Vězeňská služba se proti rozsudku krajského soudu bránila kasační stížností, kterou Nejvyšší správní soud jako nedůvodnou zamítl. Potvrdil tak svůj názor vyslovený již v souvislosti s proplácením přesčasových hodin příslušníků Policie ČR, že službu přesčas v limitu 150 hodin ročně lze nařizovat pouze ve výjimečných případech, které nebylo možné předvídat při rozvržení služeb na jednotlivé směny, jako je např. náhlé onemocnění příslušníka. Není však možné připustit, aby byl nařizováním služeb přesčas s odkazem na důležitý zájem služby řešen případný nedostatek služebních míst. Vězeňská služba proto musí být schopna jednoznačně prokázat, o jaký konkrétní důvod přesčasu se u jednotlivých příslušníků jednalo. To se jí však v posuzovaném případě nepodařilo.

Věc bude nyní znovu posuzovat vězeňská služba. Pokud se jí nepodaří hodnověrně prokázat, že žalobcům byly nařizovány služby přesčas pouze ve výjimečných případech představujících důležitý zájem služby, bude muset nároku žalobců na proplacení přesčasových hodin vyhovět.

Informace k rozsudku Nejvyššího správního soudu ze dne 15. října 2015 sp.zn. 1 As 183/2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…