Německý ministr dopravy přijede do Prahy po pěti letech, Ťok chce projednat železniční spojení s Německem i splavnost Labe

27.08.2015 10:51

Poprvé během svého funkčního období navštíví německý ministr dopravy Alexander Dobrindt Českou republiku.

Německý ministr dopravy přijede do Prahy po pěti letech, Ťok chce projednat železniční spojení s Německem i splavnost Labe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

S ministrem Danem Ťokem chtějí v pátek projednat především železniční dopravu, konkrétně chystanou vysokorychlostní trať z Prahy do Drážďan a železniční spojení do Mnichova. Řeč bude i o celkové koncepci Labe nebo o zavedení německého mýtného pro osobní vozidla.

„V oblasti dopravy máme nastavenu zcela mimořádnou úroveň spolupráce se sousedními spolkovými zeměmi Bavorskem a Saskem, s nimiž společně usilujeme o zlepšení dopravních spojení. V této souvislosti chci ministra Dobrindta požádat o výraznější podporu i ze spolkové úrovně.“ říká ministr dopravy Dan Ťok.

ČR má na rozvoj železniční sítě připraveny rekordní prostředky. Jen tento rok hodlá realizovat železniční stavby za téměř dvě miliardy eur. Za prioritní kromě vysokorychlostní trati do Drážďan považuje české ministerstvo dopravy i železniční spojení z Prahy do Mnichova. „Do dvou let bude dokončena modernizace trati Praha – Plzeň, pro navazující spojení z Plzně do Bavorska je pro nás prioritní jižní větev přes Domažlice a Schwandorf,“ dodává ministr.

Kvalitní dopravní spojení s Německem je pro ČR strategickou prioritou, protože je naším zdaleka nejvýznamnějším obchodním partnerem. Jen do Bavorska se totiž z ČR ročně vyveze zboží ve větší hodnotě než do USA, Číny a Ruska dohromady.

K velkému tématu patří také zlepšení plavebních podmínek na Labi. Česká republika hodlá Německu navrhnout zahájení přípravných jednání vedoucích ke sjednání mezinárodní smlouvy upravující právní režim na Labi. „Našim cílem je uzavření mezinárodní smlouvy, která by zakotvila veškeré oblasti celoročního využívání toku tak, jak je tomu například v případě Dunaje či Rýna,“ dodává ministr Ťok.

Od roku 2012 Německo připravuje strategický národní dokument „Celková koncepce Labe“. Dokument má být klíčovým nástrojem pro stanovení dalšího postupu rozvoje vodního toku. ČR se stala pozorovatelem v řídícím grémiu, což je pozitivní změna v přístupu Německa vůči požadavkům ČR na zajištění celkové splavnosti Labe.

„S panem ministrem Dobrindtem budeme hovořit i o plavebním stupni Děčín, jehož realizace by měla zajistit přijatelné podmínky pro provozování říční dopravy,“ říká ministr dopravy Dan Ťok.

V letošním roce se jedná o čtvrté setkání obou ministrů dopravy. Poslední jednání proběhlo v rámci summitu Mezinárodního dopravního Fóra (ITF) v Lipsku 28. května 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…