Nemocnice Blansko získala dotaci. Pořídí nové přístroje i pomůcky

27.10.2021 16:22 | Tisková zpráva

Téměř devadesátimilionovou dotaci se podařilo získat blanenské nemocnici. Městské zařízení podporu obdrží díky tomu, že blanenští zdravotníci během pandemie pečovali o covidové pacienty. Z dotace nyní nemocnice pořídí vybavení nejen pro jednotku intenzivní péče, ale i pro další oddělení či operační sály, peníze totiž lze využít na veškeré vybavení, které zdravotníci využívali při péči o pacienty s koronavirem. Část přístrojů už slouží pacientům a usnadňuje práci zdravotníkům, většinu vybavení ale bude nemocnice pořizovat v příštím roce a v roce 2023.

Nemocnice Blansko získala dotaci. Pořídí nové přístroje i pomůcky
Foto: blansko.cz
Popisek: Nemocnice Blansko

„Ministerstvo pro místní rozvoj loni vypsalo nový program v rámci integrovaného regionálního operačního program REACT-EU, který má sloužit jako pomoc při zotavení se z krize v souvislosti s onemocněním COVID-19. Přihlásit se mohly všechny nemocnice s urgentním příjmem takzvaného 1. a 2. typu – tam hlavně byli totiž přijímáni pacienti s covidem během pandemie,“ vysvětluje ředitelka Nemocnice Blansko Vladimíra Danihelková.

Část peněz už nemocnice dostala a zpětně z nich proplatí nákup plicních ventilátorů nebo přístrojů na oxygenoterapii, které zdravotníci pořizovali, aby mohli pečovat o covidové pacienty s dýchacími obtížemi. Zdravotníci i pacienti se ale mohou těšit také na speciální rentgenové přístroje včetně pojízdného rentgenu, který budou lékaři moci využít na urgentním příjmu, ultrazvukové přístroje nebo nové monitorovací systémy, které lékařům na JIP i oddělení intermediální péče umožní permanentní sledování vitálních funkcí pacientů.

„Je to naprosto mimořádná situace, ročně investujeme do přístrojů jednotky milionů korun, musíme si na ně sami vydělat. Teď se nám podařilo získat dotaci bez povinné spoluúčasti, to je naprosto unikátní. Díky novému vybavení budeme mít modernější a rychlejší diagnostiku, sníží se radiační zátěž pro pacienty, nové přístroje slibují komfortnější práci pro personál i jednodušší manipulaci s nepohyblivými pacienty,“ pochvaluje si Danihelková s tím, že blanenská nemocnice byla v prvním kole výzvy spolu s Vojenskou nemocnicí a Fakultní nemocnicí u sv. Anny v Brně jediným zařízením na  jižní Moravě, kterým se podařilo uspět. Díky navýšení finančních prostředků ale nakonec na peníze dosáhnou i další zařízení.

„Je to velice důležitá částka, která umožní obměnu a inovaci velké části stávajícího přístrojového vybavení. Posílí se tím také další rozvoj nemocnice. Bez této dotace by byla podobná obnova hodně finančně i časově náročná. Ušetřené peníze pak bude možné využít například při finančně náročné výměně rozvodů energií nebo na novou kotelnu, což budou finančně extrémně náročné akce,“ uvedl František Hasoň, blanenský místostarosta, který má zdravotnictví ve své gesci.

Nakoupené přístroje využijí i pacienti, kteří onemocnění prodělali a kvůli postcovidovým omezením jsou dál ambulantně v péči lékařů. Komplikace mají různého charakteru, kardiologické, dýchací i psychiatrické, u některých je třeba následná hospitalizace v souvislosti s rehabilitací, mnozí mají chronické dýchací potíže nebo i několik měsíců trpí nechutenstvím a ztrátou čichu.

Blanenské zdravotnické zařízení bude peníze čerpat v průběhu tří let. Letos by měla nemocnice vysoutěžit přístroje za necelé dvě desítky milionů korun, příští rok za 37 milionů, v roce 2023 pak za 31 milionů korun. Kromě toho nemocnice plánuje i další nákupy za peníze, které díky dotaci ušetří.

„Můžeme díky tomu pořídit například novou anesteziologickou věž, obnovit vybavení operačních sálů nebo investovat do nového vybavení rehabilitačního oddělení, které bychom v tomto dotačním  programu nemohli uplatnit,“ dodává Vladimíra Danihelková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…