Nemocnice Havlíčkův Brod: Nový laser je lékem na každý kámen v močovém traktu

18.03.2019 21:33

"Dokážeme vyřešit každý kámen v močovém traktu," říká primář urologického oddělení Nemocnice Havlíčkův Brod MUDr. Tomáš Málek k využití nového, moderního laseru. Pořídili jsme jej díky finanční dotaci z IROP.

Nemocnice Havlíčkův Brod: Nový laser je lékem na každý kámen v močovém traktu
Foto: regionvysocina.cz
Popisek: Nemocnice Havlíčkův Brod

Brodští urologové řeší konkrementy v močovém traktu pomocí nového holmiového laseru. Ten patří díky dalšímu vybavení a speciálním režimům k nejmodernějším svého druhu na trhu se zdravotnickou technikou. Pořídili jsme jej díky finanční dotaci z IROP v hodnotě téměř 1.8 milionu korun.

Speciální pulzní holmiový YAG laser pro drcení močových kamenů o výkonu 35W se používá v kombinaci s flexibilním endoskopem. Různé režimy využití nám umožňují odstranit problémy s močovými kameny bezbolestně, miniinvazivní metodou. "Kromě miiinvazivních zákroků k dezintegraci konkrementů, nám laser umožňuje zničit tu část tkáně v horním močovém traktu, kterou jsme diagnostikovali jako nádorovou. Jedná se o nízce rizikové karcinomy, které jiným způsobem řešit je náročné," dodal primář urologického oddělení MUDr. Tomáš Málek.

Laser s flexibilním endoskopem přenáší energii speciálními resterilizovatelnými světlovodnými vlákny. "Předností jsou jednoznačně kombinace různých režimů, kterými laser disponuje - dusting, fragmentace na konkrementy, kameny, či jemný řez pro ošetření měkké tkáně," doplnil vedoucí oddělení zdravotnické techniky Ing. Adam Fila.

Urologické oddělení za poslední tři roky výrazně rozšířilo nabídku laparoskopických operačních výkonů. Jako první pracoviště na Vysočině provádělo radikální laparoskopickou prostatektomii. Zákrok je indikován u zhoubného nádoru prostaty a v časném stadiu může být operačně zcela odstraněn a pacient vyléčen. Dále oddělení nabízí laparoskopické resekce tumorů ledvin, laparoskopické odstranění kamenů z ledvin a močových cest, laparoskopické odstranění tumoru nadledvin, což je také unikátní urologická operace a další. "Miniinvazivní metody, laparoskopická operativa jsou jednoznačně světovým standardem, který směřuje ke zvýšení kvality léčebné péče a pacientům přináší celou řadu výhod," dodal primář Málek.

Oblibu brodské urologie u pacientů dokládají i každoročně stoupající statistiky ambulantně ošetřených i hospitalizovaných pacientů. Jen v loňském roce bylo hospitalizováno přes tisíc pacientů a ambulantně ošetřeno 9,5 tisíce pacientů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec