Nemocnice Hořovice zprovoznila nový pavilon pro chronicky nemocné dětské pacienty

10.06.2018 21:14

Slavnostní otevření nového pavilonu dětského oddělení následné a intenzivní péče (NIP) se vydařilo na výbornou. Krásné moderní a špičkově vybavené prostory, mělo možnost prohlídnout desítky pozvaných hostů z odborné i laické veřejnosti.

Nemocnice Hořovice zprovoznila nový pavilon pro chronicky nemocné dětské pacienty
Foto: Martin Kovář
Popisek: Operace

Slavnostního přestřižení pásky předcházela tisková konference, kterou sledovala desítka novinářů a ve které promluvil MUDr. Michal Průša, MBA, ředitel hořovické nemocnice, MUDr. Daniel Blažek, primář dětského oddělení následné péče, MUDr. Mahulena Mojžíšová, primářka hořovické pediatrie, a Ing. Sotirios Zavalianis, majitel hořovické a berounské nemocnice. Otevření nového pavilónu se mj. zúčastnil Dr. Ing. Jiří Peřina, starosta Hořovic, Martin Kupka, náměstek hejtmanky Středočeského kraje, hořovický poslanec Ing. Jan Skopeček a desítky odborníků v oblasti medicíny, představitelů samosprávy, pojišťoven apod. (viz fotogalerie)

„Jsem velice rád, že se nám otevření nového pavilonu tak vydařilo, a hlavně, že hodně lidí ocenilo naši snahu zajišťovat kvalitní zdravotní péči pro chronicky nemocné děti. Snažíme se dlouhodobě v našich nemocnicích investovat, aby prostředí pro pacienty bylo co nejpříjemnější a nejmodernější, včetně té nejlaskavější péče,“ řekl po skončení akce majitel hořovické nemocnice Sotirios Zavalianis.

Nemocnice Hořovice se stala v roce 2014 prvním zdravotnickým zařízením v České republice, kde bylo otevřeno specializované oddělení pro chronicky nemocné dětské pacienty.  Dosavadních 6 lůžek zdaleka nestačilo pokrýt poptávku po tomto typu specializované péče, vedení hořovické nemocnice se proto rozhodlo rozšířit kapacitu oddělení NIP na 13 lůžek. Zcela nový pavilon, který k tomuto účelu vznikl, byl vytvořen na základě doporučení odborníků, ale také podle konkrétních požadavků a zkušeností hořovických lékařů a sester, které za 4 roky fungování oddělení NIP nasbírali. Nová lůžka se začnou obsazovat v průběhu června.

Oddělení je určené pro pacienty s různými typy diagnóz, které spojuje to, že jsou velmi těžce, někdy i nevyléčitelně nemocní. Doba pobytu malých pacientů na oddělení se pohybuje od několika měsíců až po roky. Jejich onemocnění ovlivňuje základní životní funkce a vyžadují tedy jejich víceméně stálou podporu, prostřednictvím nejmodernější techniky, kterou je oddělení vybaveno. Náklady na vybudování nového pavilonu přesáhly 76 milionů Kč.

Potřeby rodin s nevyléčitelně nemocným dítětem jsou velmi široké, zahrnují péči nejen zdravotní, ale i psychologickou a sociální. Proto je také paliativní péče péči multidisciplinární. O dítě a jeho rodinu se stará celá řada odborníků z různých oblastí, od lékařů až po sociální pracovníky. Tento druh péče u nás bohužel není dostatečně ukotven v systému zdravotní a sociální péče a v každém regionu je to trochu jinak. Díky úzké spolupráci obou oddělení hořovické nemocnice, tedy Dětského oddělení a Oddělení NIP, vznikají plány na budoucí vznik centra, které by poskytlo rodinám s nevyléčitelně nemocnými dětmi komplexní poradenství a péči na jednom místě. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Pozemní stavitelství prohloubilo v březnu pokles produkce

13:21 Český statistický úřad: Pozemní stavitelství prohloubilo v březnu pokles produkce

Stavební produkce v březnu meziročně klesla o 8,3 %, meziměsíčně byla nižší o 7,8 %. Orientační hodn…