Nemocnice Na Homolce: Co dokáže současná neurochirurgie? Dozvíme se na Týdnu mozku

17.03.2016 13:36

Na programu 18. ročníku Týdne mozku, tradičního cyklu popularizačních přednášek a besed o mozku, který právě v těchto dnech probíhá v Praze v budově Akademie věd ČR na Národní třídě, bude také přednáška nazvaná Jak bezpečně do mozku aneb moderní trendy v mikroneurochirurgii. Zajímavosti z oblasti současné neurochirurgie v ní laické veřejnosti přiblíží primář Neurochirurgického oddělení Nemocnice Na Homolce MUDr. Jan Klener. Přednáška začíná ve čtvrtek 17. března ve 14:00 hodin.

Nemocnice Na Homolce: Co dokáže současná neurochirurgie? Dozvíme se na Týdnu mozku
Foto: homolka.info
Popisek: Nemocnice na Homolce

Jak už název napovídá, přednáška je určena všem, kdo se zajímají o to, jak se v dnešní době operuje mozek, na jaké úrovni je naše současná neurochirurgie a jak vysoké cíle si dnešní špičkoví neurochirurgové kladou. Podle Klenera lze trendy, které ovlivňují neurochirurgii, sledovat ve třech hlavních oblastech: 1) v oblasti vědy, která přináší řadu nových poznatků, a tedy i potenciálních nových léčebných metod, kam patří například výzkum kmenových buněk, 2) v oblasti technologického rozvoje, který zejména v posledních dvou třech dekádách naprosto změnil možnosti diagnostiky a léčby onemocnění mozku, a konečně 3) v oblasti know how, kam patří především osobní zkušenosti neurochirurgů, kteří mají odvahu zapojit kreativitu a prošlapávají nové cesty.

„V neurochirurgii neexistují dvě naprosto totožné diagnózy, každý případ je originál a každá operace vyžaduje specifický přístup a určitou míru improvizace,“ říká primář Klener. „My se snažíme prošlapávat cestu maximálně šetrným a bezpečným postupům, které jsou ale zároveň dostatečně razantní, pokud jde o výsledný léčebný efekt. Jsme průkopníky například tzv. operací klíčovou dírkou nebo bezretrakčních technik, tj. postupů, které eliminují pohmoždění mozkové tkáně při operaci, nebo operací při vědomí.“

Na přednášce si posluchači budou moci udělat konkrétní představu o tom, jak nejmodernější technologie používané v neurochirurgii fungují. K dispozici budou mít řadu obrazového materiálu, jako jsou snímky a videozáznamy z operací v podobě, jak je zachycují různé lékařské přístroje a zařízení. Dozvědí se například, na jakou úroveň se vyvinula diagnostická zobrazovací technika typu CT či magnetická rezonance, jak funguje gama nůž, jak vypadá operační mikroskop, k čemu slouží neuronavigace, jak se využívá fluorescence k rozpoznání nádorové tkáně či při sledování průchodnosti cév, jak mohou lékaři pomocí elektrofyziologických přístrojů sledovat funkčnost mozkových center a nervových drah a jak se snímají mozková centra v průběhu operací při vědomí. Jedná se vesměs o technologie, které jsou v Nemocnici Na Homolce dostupné.

Neurochirurgické oddělení na Homolce má v naší republice opravdu výjimečné postavení. A není to jen proto, že disponuje potřebným know how i nejmodernějšími technologiemi, umožňujícími řešit i nejsložitější neurochirurgická onemocnění na vysoké úrovni. O jeho odbornou prestiž se zasloužila řada zdejších chirurgů, kteří odvádějí mimořádně kvalitní práci. Chirurgický um primáře Jana Klenera je v odborných kruzích známý a pověstný, a to nejen v rámci naší republiky.

Akci Týden mozku pořádá Ústav experimentální medicíny Akademie věd ČR ve spolupráci s Českou společností pro neurovědy a s European Dana Alliance for Brain, letos ve dnech 14.–18. března. Přednášky o mozku, jeho funkci a dysfunkci, které jsou určeny pro laickou veřejnost, navštívilo v loňském roce více než 1 800 posluchačů, většinou středoškoláků, gymnazistů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…