Nemocnice Pardubického kraje: Nadační fond předal stabilometrickou plošinu a vyhlásil nové projekty

02.03.2019 16:11

S podporou projektů vedoucích ke zvýšení kvality léčebných postupů, zavádění bezpečné zdravotnické techniky do každodenní péče a ke zlepšení prostředí pro pacienty Orlickoústecké nemocnice začal Nadační fond S námi je tu lépe! před šesti lety.

Nemocnice Pardubického kraje: Nadační fond předal stabilometrickou plošinu a vyhlásil nové projekty
Foto: nempk.cz
Popisek: Krajská nemocnice Pardubice

Každý rok oslovuje tamní primáře s možností spolupráce na finančním zajištění nového vybavení. Správní rada fondu následně vybírá projekty, kterým přiděluje získané prostředky. Naposledy se za ně podařilo zakoupit stabilometrickou plošinu pro oddělení rehabilitace v hodnotě 1 270 500 korun.

„Vyjít vstříc konkrétním potřebám na vybavení jednotlivých oddělení není vždy jednoduché, a tak jsme rádi, že Nemocnice Pardubického kraje úspěšně spolupracuje s nadačními fondy, jako je ten ústecký. Kvalitní a bezpečná zdravotní péče se v takové symbióze samozřejmě poskytuje snáz. I to je koneckonců důvod, proč budeme na model spolupráce mezi kmenovou nemocnicí a nadačním fondem v nejbližší době navazovat i v Pardubicích a Chrudimi. Fungování Nadačního fondu S námi je tu lépe! je pro nás v tomto směru inspirací,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald. Hejtman Pardubického kraje, jenž je zároveň členem čestného výboru nadačního fondu, Martin Netolický dodal: „Společenská odpovědnost zaměstnavatelů v regionu je pro nás velmi důležitá. Nemocnice je součástí života a kvalita péče má vliv i na zaměstnance společností, které do fondu přispívají. Chtěl bych poděkovat společnostem jako Rieter či Isolit-Bravo, ale také všem dalším donátorům, bez kterých by fond nemohl fungovat tak vzorově, jak nyní funguje. Doufám, že se nám tento model podaří aplikovat v celém kraji.“

Během setkání, které se uskutečnilo 28. února, poděkovala primářka rehabilitačního oddělení Orlickoústecké nemocnice Radmila Dědková za nové diagnosticko-terapeutické zařízení, díky kterému se rozšíří péče o pacienty s ortopedickými a neurologickými obtížemi. „Efektivitu rehabilitace při práci pacientů s plošinou budeme sledovat, máme velká očekávání. S biofeedbackem, který je součástí plošiny, jsou obecně u rehabilitačních přístrojů dobré zkušenosti. Dokáže pacientům pomocí grafického znázornění ukázat vjemy, které jsou jinak zcela subjektivní. Senzory plošiny zachycují změnu těžiště pacienta a formou animace a interaktivní hry ho nutí provést požadovaný pohyb správně,“ doplnila primářka Radmila Dědková. Pracovníky rehabilitace nyní čeká školení k používání stabilometrické plošiny od výrobce přístroje. Pacientům bude sloužit od druhé poloviny března.

V průběhu čtvrtečního odpoledne došlo i na oficiální vyhlášení nových projektů pro rok 2019. Letos to budou hned dva – projekt na nákup modelů kojence na nácvik kardiopulmonální resuscitace a projekt na získání nového katetru na léčbu cévních uzávěrů. Důvody, pro které se správní rada nadačního fondu rozhodla k tomuto kroku, vysvětlil Kvido Štěpánek, předseda představenstva Nadačního fondu S námi je tu lépe!: „Děkuji všem dárcům a sponzorům, díky kterým se daří zvelebovat prostředí naší nemocnice. V minulém roce se podařilo vybrat částku přes milion dvě stě tisíc korun na stabilometrickou plošinu. Letos jsme zvolili dva projekty, které nás oslovily svým přínosem. U simulátorů na nácvik resuscitace je význam preventivní, naopak katetrem mohou lékaři dobře řešit problém, který již nastal. Celková částka za oba projekty je přes milion korun.“

Krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr jej pak doplnil: „Nadační fond „S námi je tu lépe“ podporuje Orlickoústeckou nemocnici již několik let, a to velmi významně. Pomáhá řešit nákupy nového vybavení, na které se v rámci běžného rozpočtu nemocnice nedostává. Velmi zde oceňuji právě tu dlouhodobost spolupráce nadace s naší nemocnicí. Spolupráce, která probíhá v časech dobrých i horších, je příkladná. Děkuji všem dárcům a sponzorům, díky kterým se daří zvelebovat prostředí naší nemocnice.“

Nové vybavení tentokrát poputuje na dětské a radiodiagnostické oddělení

Nadační fond S námi je tu lépe! žádal o příspěvek primář dětského a novorozeneckého oddělení Luděk Ryba, který by rád pořídil čtyři nové simulátory na nácvik resuscitace kojence v celkové hodnotě 500 tisíc korun. Ty mají nahradit stávající, již dosluhující a zastaralé modely, které slouží rodičům pro nácvik kardiopulmonální resuscitace miminka během předporodních kurzů. Od roku 2009 je navštívilo už čtyři a půl tisíce rodičů. Primář Ryba přiblížil, proč se na dětském oddělení v Orlickoústecké nemocnici rozhodli učit rodiče oživovat své děti: „Zhruba před jedenácti lety jsme se v krátké době po sobě setkali se dvěma případy úmrtí dětí na syndrom náhlého úmrtí kojence. Bohužel ani v jednom případě neovládali rodiče kardiopulmonální resuscitaci, nedokázali dítě oživit a oba skončily tragicky. Od roku 2009 jsme proto začali během předporodních kurzů rodiče učit jak dítěti, které nedýchá nebo má srdeční zástavu, poskytnout první pomoc. Většina maminek dnes spoléhá na monitor dechu, který je velkým pomocníkem, ale je potřeba vědět, jak se v případě kritické situace zachovat.“

Nové modely kojence budou mít oproti těm současným řadu vylepšení. Simulátor PEDI Blue mění barvu v závislosti na zdravotním stavu figuríny a prostřednictvím senzorů měří efektivitu a účinnost stlačení hrudníku a ventilace, neboli „prodýchnutí“, v reálném čase. Pro realističtější podmínky nácviku je simulátor opatřen dýchacími cestami i některými orgány. Roztahování obou umělých plic způsobuje pohyb hrudníku. Správnou míru intenzity stlačení a dechu usnadňují rozpoznat zvukové tóny. Simulátor je navíc napojen na bezdrátový ovládací panel, který umožňuje ovládání vitálních funkcí simulátoru a poskytuje přehlednou odezvu.

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SNUK)

Je stav, při kterém dochází u dosud zcela zdravého dítěte k zástavě dechu a následně může vést k jeho úmrtí. Tento vývoj lze zvrátit pouze včasně zahájenou resuscitací, kterou mohou podat rodiče nebo pečující osoba. Při zástavě dechu a oběhu u dítěte je nutné zahájit resuscitace do 3–4 minut, pak začne mozek odumírat a může dojít k jeho trvalému poškození. Syndrom postihuje děti mezi 2. až 5. měsícem života a jeho příčina není dosud zcela známa.

Použití katetru s ocelovou rotující spirálou snižuje výskyt pooperačních komplikací

S žádostí o nový katetr, který zlepšuje léčbu cévních uzávěrů a zvyšuje šanci pacientů na uzdravení jejich končetiny, oslovil nadační fond také primář radiodiagnostického oddělení Karel Nedvěd. „Tento katetr je oproti dnes používanému vylepšený o ocelovou rotující spirálu, která dokáže velmi efektivně odstranit krevní sraženinu. Ta je zároveň ihned pomocí stejné hlavice odsáta do vaku, takže se katetr nemusí vysouvat kvůli odsátí sraženiny a znovu zavádět. Celý proces odstranění uzávěru je plynulejší a šetrnější a eliminuje riziko poškození cévních stěn,“ uvedl primář Nedvěd. Cévní uzávěr je velmi závažným stavem, při kterém dochází ke zneprůchodnění cévy a do končetiny přestane proudit krev. Projevem u pacienta může být necitlivost končetiny, její chladnutí nebo ztráta běžné barvy. Pokud není průtok krve rychle obnoven, může dojít k trvalému poškození zasažené končetiny, v nejhorším případě i k její úplné ztrátě. Cena nového katetru se souvisejícím příslušenstvím je 600 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

10:04 MHMP: Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páte…