Nemocnice Pelhřimov: Závislost na tabáku není jen zlozvyk, pomůžeme vám přestat kouřit

27.05.2019 12:59

Letošní Den bez tabáku se uskuteční v plicní ambulanci Nemocnice Pelhřimov 31. 5. 2019 od 12:30 do 15:00.

Nemocnice Pelhřimov: Závislost na tabáku není jen zlozvyk, pomůžeme vám přestat kouřit
Foto: ikrajvysocina.cz
Popisek: Nemocnice Pelhřimov

Nemocnice Pelhřimov má dlouhodobě funkční, moderně vybavenou Poradnu pro odvykání závislosti na tabáku. Každoročně zde lékařka plicní ambulance MUDr. Lucie Rejzková pečuje o desítky kuřáků, kteří chtějí s tímto zlozvykem skončit. Jak ona sama říká: "Základním předpokladem pro úspěšné odvykání je rozhodnutí přestat kouřit. Neexistuje žádná zázračná metoda, která by vás bezpracně odnaučila kouřit. Vždy je zapotřebí vaše vůle a vaše rozhodnutí, a pak vám rádi pomůžeme."

Pro zájemce máme připraveno:

  • vyšetření spirometrie
  • pulzní oxymetrie
  • hodnoty vydechovaného CO
  • vyhodnocení naměřených hodnot a konzultaci se specialistou
  • krátká intervence a poradenství ohledně odvykání kouření

Závislost na tabáku není jen zlozvykem, ale podle Mezinárodní klasifikace nemocí Světové zdravotnické organizace je samostatným onemocněním s diagnózou pod označením F17. Přestat kouřit a zbavit se závislosti na nikotinu je těžké, nikoli však nemožné. Statistiky ukazují, že 70 % kuřáků si přeje přestat kouřit. Když si uvědomíme, jak těžké je odvykání kouření, nevypadá tento údaj tak podivně.

Možná jste se i vy několikrát pokoušel/a přestat kouřit, ale abstinenční příznaky byly tak silné, že jste si po pár hodinách/dnech/týdnech opět zapálil/a. V žádném případě to neznačí vaši neschopnost, na vině je vaše závislost. Na nikotinu je závislá velká většina kuřáků. Statistiky rovněž ukazují, že z kuřáků, kteří se pokusili přestat kouřit bez cizí pomoci, "jen tak", jsou úspěšná pouze 2 %. Do roka se 98 % z nich ke kouření opět vrátilo.

Vyplatí se tedy poradit se s lékařem nebo jiným odborníkem, který vám jistě rád doporučí vhodnou léčbu. Dnes existují různé druhy léčby závislosti na nikotinu, které se liší jak způsobem, kterým fungují, tak i úspěšností léčby. O úspěšné léčbě závislosti na nikotinu se dá hovořit tehdy, abstinuje-li kuřák déle než rok. Důležité je v léčbě vytrvat a nemyslet si, že po měsíci nekouření máte vyhráno. Doporučená délka léčby je minimálně 3 měsíce, v lepší je ovšem vytrvat 6 měsíců, neboť s délkou léčby stoupá její úspěšnost.

Poměrně rozšířený druh terapie je založen na podávání nikotinu v jiné formě. Postupně se snižují dávky nikotinu, čímž dochází k potlačení fyzické i psychické závislosti na cigaretě. Lékaři již dnes mají k dispozici terapii, která dokáže potlačit abstinenční příznakya výrazně zvýšit vaši naději na úspěch. Moderní léková terapie vykazuje mnohem vyšší účinnost než jakékoli jiné dostupné prostředky pro odvykání kouření.

Díky moderním lékům můžete znásobit svoji šanci odvyknout kouření. Stejně jako u jiných druhů léčby závislosti hraje velkou roli i silná vůle a schopnost vytrvat. A pokud máte kromě odborné pomoci i podporu okolí, je vaše šance na život bez cigarety opravdu vysoká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…