Nemocnice Písek: Do Písku se sjedou kaplani jihočeských nemocnic

27.01.2020 10:57

Písecká nemocnice se stane místem prvního setkání kaplanů jihočeských nemocnic. Ve středu 29. ledna se do ní sjedou kaplanky a kaplani z nemocnic Tábor, Strakonice, České Budějovice, Jindřichův Hradec, Český Krumlov a Prachatice. Vedle výměny zkušeností se společně pomodlí za pacienty.

Nemocnice Písek: Do Písku se sjedou kaplani jihočeských nemocnic
Foto: Písecká nemocnice
Popisek: Písecká nemocnice

„Kaplany z ostatních jihočeských nemocnic jsme pozvali do nově zrekonstruované kaple, která je nejstarší dochovanou budovou v areálu písecké nemocnice. Program je pro ně připraven od 10 do 13 hodin,“ uvedl vedoucí Oddělení spirituální péče Nemocnice Písek, a. s., Mgr. Rostislav Homola.

Samostatné oddělení spirituální péče bylo v Písku oficiálně otevřeno před 10 lety.  Koncepčně je od počátku součástí organizační struktury nemocnice na úrovni primariátu. Tím je úplně jiným oproti kaplanské péči v nemocnicích ČR. Jeho cílem je uspokojit spirituální potřeby pacientů, provázet nelehkým obdobím hospitalizace, zajišťovat animační programy pro dlouhodobě nemocné, naslouchat v existenčních situacích klientů, poskytnout psychickou podporu v době nemoci, v řadě případů i příbuzným při odchodu jejich blízkých, včetně dětí. Duchovní péči v této spíše nadnáboženské úrovni si nemocní chválili a proto i po vzoru Písku začali kaplani fungovat v dalších krajských nemocnicích. Většina kaplanů v jihočeských nemocnicích je z katolické církve, dva jsou z nekatolických církví – v Písku a Jindřichově Hradci.

„Na společném setkání budeme hovořit o své cestě ke službě nemocničního kaplana, o tom, jakým způsobem vznikla kaplanská služba v dané nemocnici, jak funguje, jak nás pacienti přijímají, co nabízíme a jak svou činnost můžeme nadále rozvíjet. Vedle sdílení zkušeností se pak pomodlíme – za sebe, za své rodiny, za svá společenství, za své nemocnice,“ doplnil Rostislav Homola.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…